Kale pinguïns

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben ontdekt dat er steeds meer pinguïns lijden aan een ziekte die kaalheid veroorzaakt. De oorzaak van de ziekte is nog niet echt bekend, maar één ding is duidelijk: er waggelen inmiddels heel wat kale pinguïnkuikens rond op het Zuidelijk halfrond. Soms groeien de veren weer terug, maar soms sterft de pinguïn ook aan z’n kaalheid.

Niet zo mooi voor de pinguïn dus. Zeker omdat de pinguïn nu net een dier is dat het van z’n veren moet hebben. Pak je een struisvogel z’n veren af, dan maakt het niet zoveel uit. Een struisvogel leeft over het algemeen in warme gebieden. Maar een pinguïn staat de hele dag een beetje interessant te doen op een ijsschots. Zonder veren is dat ontzettend koud. Het waggelt ook niet lekker zonder veren.

Maar denk maar niet dat de pinguïns zelf wat doen aan hun ziekte. Geen onderzoek naar de oorzaken, geen veertransplantaties; niks. De pinguïn is één van de meest apathische vogels die er op de aardkloot rondwaggelt. Dus die gaat gewoon lekker op z’n ijsschots staan wachten tot iemand anders het voor hem oplost.

Hij weet toch dat de mens dat wel weer doet. Mensen doen niets liever dan dieren beschermen. Ja, ze neerknallen, dat doen we ook nog wel eens. Maar de dieren waar we ons niet mee bemoeien zijn op één hand te tellen. Het is beschermen of knallen. Of eerst knallen, en als er dan niet meer zoveel over zijn, beschermen. En vice versa. Pinguïns beschermen we alleen maar. Ik heb tenminste nog nooit een pinguïnburger op de barbecue gezien.

Mensen vinden pinguïns alleen maar lief en niet lekker. Ook de kale pinguïns. Daarom verbaast het me ook niet dat er nu alweer een Stichting Red de Kale Pinguin (SRKP) is opgericht in Nederland. Initiatiefneemster en voorzitter Karin Veerman laat deze ochtend weten dat ze al bijna een week fulltime pinguïnmutsjes aan het breien is. Binnenkort vertrekt er een boot naar de Zuidpool, waar de mutsjes zullen worden uitgedeeld aan de kale pinguïns. ‘Maar we hebben ook nog behoefte aan sjaals en rompertjes voor de kale pinguïns. Alle bijdragen zijn welkom. Breien mensen, voor de pinguïns!’, aldus een hysterische Karin Veerman.

Breien, maar volg ons eerst op Twitter!

10 reacties op “Kale pinguïns”