Een schoolreisjesbevalling

Vorige week kreeg een 63-jarige vrouw uit Harlingen een dochter. Dat was gek nieuws. Gisteren beviel een 12-jarig Gronings meisje van een dochter. Op schoolreisje. Ze had geen idee dat ze zwanger was. Ook dat lees je niet elke dag. Wanneer deze twee pasgeborenen over twintig jaar een lesbische relatie krijgen – en waarom zouden ze eigenlijk niet – wordt de eerste ontmoeting met schoonmoeder in ieder geval eentje die ze bij zal blijven. Een wereld van verschil.

De één zit de hele dag kwijlend advocaat uit een glaasje te scheppen, terwijl de ander Breezers zuipend in de kroeg de show probeert te stelen met het gekke verhaal over haar bevalling. Op een schoolreisje bevallen, dat moet één van de gekste zaken zijn die een mens kan overkomen. Op het ene moment sta je nog naar twee lieve hertjes op een kinderboerderij te kijken, het volgende moment komt er met veel geweld een kind uit je vagina zetten.

Het hoeft natuurlijk niet per se op de kinderboerderij te gebeuren. Een kaasmaker kan ook de bestemming zijn geweest van het schooltripje. Machtig interessant voor stadse kinderen, kijken hoe kaas gemaakt wordt. Maar dan nog geldt: op het ene moment sta je te roeren in gestremde melk, het volgende moment komt er met veel geweld een kind uit je vagina zetten.

Wat het mooiste moment is voor een schoolreisjesbevalling lijkt me ook duidelijk: op de bonte avond natuurlijk. Vooral voor de ouders en docenten die als begeleiding mee zijn, is dat iets waar ze alleen maar van kunnen dromen. Stel je voor: na het zoveelste groepje meisjes dat ongelijk een dansje uitvoert dat ze op tv hebben gezien, en na het derde jongetje dat heel slecht Justin Bieber playbackt om indruk te maken bij de vrouwtjes, bevalt er opeens iemand. Wat een spektakel! En je zit op de eerste rij.

Na een succesvolle schoolreisjesbevalling komt het allermooiste nog. Met de bus naar huis en vlak voordat de bus aankomt met z’n allen onder de stoelen. Het spel met de ouders. Die doen eerst net alsof ze er niks van snappen en dan, als de kinderen hun gezichtjes weer boven de stoelen uitsteken, acteren ze verrast te zijn. Twee ouders hoeven geen toneelstukje op te voeren. Hun kind tovert ook nog een pasgeboren kleindochter onder de busstoel vandaan.

PS. Toen ik twaalf was en op schoolreisje ging, beviel ik van anderhalve liter naar Apfelkorn stinkende kots. Via mijn mond. Maar dat is helemaal een gek verhaal. Misschien daarover later nog eens meer.

Ons volgen op Twitter, dat bevalt prima!

22 reacties op “Een schoolreisjesbevalling”