Voicemails afluisteren

Voor mij is het niets nieuws, voicemails afluisteren. Ik doe het al jaren. Van politici, van andere bekende Nederlanders, van totaal onbekende Nederlanders; het maakt mij eigenlijk niet uit. Het mooie aan het afluisteren van andermans voicemail is dat je niet weet wat er allemaal aan de voicemail vooraf is gegaan. Het zijn berichten zonder context. Dat werd het best geïllustreerd door een bericht van Mark Rutte aan Alexander Pechtold, waar 1Vandaag de hand op had gelegd.

Mark zei ongeveer dit: ‘Ha Alexander, met Mark. Ik heb het even gecheckt, maar dat misverstand lag inderdaad bij mij.’ Een heerlijke, mysterieuze tekst. De voicemailafluisteraar heeft geen idee waar het over gaat. Alexander waarschijnlijk wel. Het zal wel iets saais zijn betreffende een rapport of een notitie over de voor- en nadelen van de invoering van het bonus/malus-systeem in de jeugdzorg. Maar het mooie van voicemails van anderen afluisteren is dat je er een eigen wereld bij kunt bedenken. Je kent de context immers niet en je hoeft je dus niks van een bonus/malus-systeem aan te trekken.

Derhalve dacht ik bij het horen van de voicemail die Mark Rutte bij Alexander Pechtold had ingesproken aan de situatie dat de premier de deur van het toilet met het moeilijke slot had opengedaan terwijl de voorman van D66 juist een democratische drol zat te draaien. Oeps. Een ongemakkelijke situatie natuurlijk, die volgens Pechtold aan Rutte te wijten was; hij had moeten weten dat het slot van deze deur altijd moeilijk deed. Even onder de deur kijken en Mark had de enkels en de pantalon van een persende Pechtold gezien, zo vond Alexander. Het was immers zo’n deur die opeens twintig centimeter boven de grond ophield. Vaak te zien op campings, maar dus ook op het Binnenhof.

Mark zat toch wel een beetje met deze hele situatie in z’n maag. Bovendien, hij had Alexander nog hard nodig als Geert weer eens iets niet gedoogde. Daarom ging Mark Rutte bij vertrouweling Ivo Opstelten te rade voor een advies over de precaire situatie die was ontstaan door het toiletincident. Nadat Mark de hele situatie aan Ivo had uitgelegd, bromde Ivo onmiddellijk: ‘Tja Mark, iedereen weet dat het slot van die deur niet ordentelijk werkt en dat je even onder de deur door moet kijken. Ik zou Alexander maar als de bliksem opbellen.’

Nog in de kamer van Ivo Opstelten pakte Mark Rutte z’n Blackberry – die hij overigens ironisch genoeg eerder dit parlementaire jaar al eens in het toilet had laten vallen – en koos hij het nummer van Alexander. Die nam niet op. Mark Rutte besloot dan maar de voicemail van Alexander Pechtold in te spreken: ‘Ha Alexander, met Mark. Ik heb het even gecheckt, maar dat misverstand lag inderdaad bij mij.’

Het zou toch mooi zijn…

Wat ook mooi zou zijn, is als u ons volgt op Twitter!