Waarom wordt deze aardbeving geen zeebeving genoemd?

Verwacht niet dat je in dit stukje een antwoord krijgt op de vraag in de titel. Het is een meer een filosofische vraag, zoals Socrates die ook graag mocht stellen. De mensen een beetje aan het denken zetten, ik mag het graag doen. Niet met een gek wit kleed om me heen gedrapeerd, maar gewoon in een vlotte jeans met een kek shirtje erboven. Genoeg over wat ik aan heb, dat is eigenlijk totaal irrelevant.

Ik kan er wel een leuk bruggetje van maken: wat had jij aan toen je hoorde van het verschrikkelijke nieuws over de aardbeving in Japan? Laat ik ook achterwege. Bruggetjes en aardbevingen gaan niet goed samen. Nee, ik val gewoon met de deur in huis. Toen ik in mijn vlotte jeans met een kek shirtje erboven van de aardbeving in Japan hoorde, dacht ik drie dingen: 1. Dat is vervelend voor die Japanners. 2. Nu kan die Kadaffi mooi huis gaan houden zonder dat iemand er nog aandacht aan besteedt. 3. Waarom wordt dit een aardbeving genoemd, terwijl dat ding in 2004 door iedereen een zeebeving werd genoemd?

Het kwam weer allemaal terug. Wat had ik me namelijk rond kerst 2004 kapot geërgerd aan de term zeebeving. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat ik bijna wilde dat die hele beving in de Indische Oceaan nooit had plaats gevonden. Nou, voor je me zo ver hebt, moet er wel heel wat aan de hand zijn!

Zeebeving dit, zeebeving dat. RTL, de NOS, SBS, Lokale Omroep Pijnacker, iedereen had het maar over een zeebeving. Gek werd ik ervan. Want een zeebeving bestaat natuurlijk helemaal niet. Ja, als Han Peekel met z’n Bugs Bunny-zwembroek aan vanaf een bootje in de Middellandse Zee springt, dan is er sprake van een zeebeving. Maar normaal begint de aarde te beven, met als gevolg dat alles wat daar toevallig boven ligt ook gaat beven. Als dat toevallig een zee is, wordt het nog niet meteen een zeebeving!

Dat was december 2004.

En nu, in maart 2011, hoor je opeens niemand meer over een zeebeving. Terwijl er bij deze aardbeving onder de zee toch ook wel het één ander gebeurd is qua trillende H2O-moleculen, zo te zien aan de haast onuitputtelijke hoeveelheid water die aan land kwam zetten. Maar nee, dit was al vanaf minuut één gewoon een aardbeving. Terecht zo genoemd, maar vanwege die hele geschiedenis zeven jaar geleden toch onuitstaanbaar.

En ja, ik maak me druk om dat soort futiliteiten, maar zolang er mensen in Nederland zijn die zich druk maken over een tapdansende puber die al dan niet terecht uit een ijsdansshow is gestemd, schaam ik me daar helemaal niet voor.

Twitter is een bedrijf uit San Francisco. Daar zijn ook wel eens aardbevingen. Volg ons op Twitter!

6 reacties op “Waarom wordt deze aardbeving geen zeebeving genoemd?”