De Henry stofzuiger

Nu het eerste kievitsei is gevonden is het lente en dus tijd voor de grote lenteschoonmaak. Het wordt mooi weer, dus wat ga je dan doen: heel veel binnenshuis poetsen. Logisch. De tijd dat we poetsen met een doek en een ragebol hebben we wel een beetje achter ons gelaten. Mensen gebruiken massaal elektrisch aangedreven stofzuigers. Of zoals mijn neefje van anderhalf ze noemt: Poepa’s.

Waarom hij een stofzuiger een Poepa noemt, weet ik niet, maar ik vind het een mooie naam voor een stofzuiger. Mocht ik ooit nog een groothandel in stofzuigers beginnen, dan zou ik op m’n visitekaartje ‘Poepamagnaat’ of ‘Poepatycoon’ zetten. De Poepa’s, het klinkt ook wel een beetje als een hele slechte Vlaamse rockband, die midden jaren ’60 voor vijftig man publiek optrad in café’s met namen als ‘In den zotte pinguïn’ of ‘’t Dreupelkot’. Hun zeer bescheiden hitje heette: ‘Ik wil een Luikse wafel in uw anus duwen’.

Maar volgens mijn neefje zijn Poepa’s dus stofzuigers. En dat heeft hij heel knap bedacht. Geen marketingmannetje doet hem dat na. Nee, die komen aan met iets anders: de Henry, een stofzuiger waarop twee ogen en een mond zijn getekend. De slang is z’n neus. Alsof de stofzuiger speciaal voor kinderen van anderhalf ontworpen is. Dat is hij vermoedelijk niet. Wie wel eens een uurtje iemand van anderhalf in actie heeft gezien, weet dat ze weinig hebben met concepten als ‘opruimen’ en ‘schoonmaken’.

De Henry is dus bedoeld voor volwassenen. Ik weet niet wat erger is; volwassenen die een stofzuiger met een gezichtje erop kopen of volwassenen die een stofzuiger met een gezichtje erop bedenken. En waarom blijft het, als ze toch zo lekker gek bezig zijn, alleen bij stofzuigers? Er zijn veel meer zaken waar je gezichtjes op kunt tekenen: grasmaaiers, hogedrukspuiten, atoombommen; je kunt het zo gek niet bedenken. Drop die rond is. Maar dat bestaat geloof ik al wel.

Henry de stofzuiger kijkt zelfs net zo vrolijk als ronde drop waar een gezichtje op staat. Gek, want drop is in alle opzichten leuker dan een stofzuiger. Dat drop vrolijk kijkt, begrijp ik dus nog wel, maar waarom kijkt die hufter van een Henry zo vrolijk? Hij is een stofzuiger. Er rijden de hele dag chagrijnige mensen met hem door de kamer. En hij krijgt wekelijks een paar kilo stof door z’n neus geduwd. Als je dan toch zo nodig gezichtjes op stofzuigers wil tekenen, maak er dan een chagrijnige eikel van, met een Hitlersnorretje onder z’n neus.

Volg ons op Twitter 🙂