Studio Voetbal

Net als bij voetbal zelf heb je ook bij voetbalpraatprogramma’s een eredivisie en eerste divisie. In de eredivisie spelen Johan Derksen, René van der Gijp en consorten. De eerste divisie wordt bevolkt door Jack van Gelder en z’n trawanten. Toch gaat de vergelijking met de eredivisie en de eerste divisie niet helemaal op. Studio Voetbal (de eerste divisie dus) trekt namelijk meer kijkers.

En dan zijn we dus in de gekke situatie beland dat er meer mensen zitten te kijken naar Veendam-Telstar dan naar Ajax-Feyenoord. Ze zouden zich bij Veendam rot schrikken als er opeens 40.000 man voor de poorten van de Langeleegte stonden. Ze weten zelf dat het nergens op zou slaan. Bij Studio Voetbal is dat anders. Jack van Gelder kijkt er helemaal niet van op als er anderhalf miljoen mensen kijken naar z’n programma, zoals vorige week het geval was. Jack vindt dat hij een journalistiek programma maakt met amusementswaarde.

Hopelijk hoef ik u niet uit te leggen waarom dat niet zo is. Toch ga ik het doen; dit stukje is immers bedoeld om dat hele Studio Voetbal tot de grond toe af te branden en er dan nog een keer overheen te pissen. Bij het tot de grond toe afbranden kun je overigens Jack van Gelder zelf als aanmaakblokje gebruiken. Dat zonnebankbruine, glimmende voorhoofd lijkt altijd een graad of tachtig te zijn en zou vermoedelijk zelfs een iglo in lichterlaaie kunnen zetten.

Alhoewel het hoofd van Jack enorm afleidt, is het niet de belangrijkste reden om je kapot te ergeren aan Studio Voetbal. Het hoofd verwondert meer. Wie een tijdje naar het hoofd van Jack kijkt, zal doorhebben dat zijn ogen, neus en mond veel te dicht op elkaar zitten gepropt. Probeer het maar eens bij de foto linksboven in dit stukje… Gek hè? Door die overdaad aan ogen, neus en mond op de vierkante centimeter wordt het voorhoofd van Jack ook nog eens immens en krijgt het alle ruimte te shinen.

Het ergste is echter dat uit de mond van Jack van Gelder, die dus veel te dicht onder de neus van Jack van Gelder zit, vanaf een uurtje of 22.15 allerlei klanken schallen, zoals bijvoorbeeld ‘Lekker’ en ‘Zeg het maar, jongens’. Op die manier probeert Jack invulling te geven aan het journalistieke metier. Het liefst zou Jack ook nog elke week een voetballer uit de eredivisie op schoot hebben tijdens de uitzending; wegens bezuinigingen bij de Publieke Omroep zit dit er gelukkig niet in.

Nu zitten er vier andere gasten, die Jack, uiteraard nadat hij zelf al zijn mening heeft gegeven, aan het woord laat. Eentje zegt op alles ‘Mwoaaaaa’ (denk hierbij aan een zwangere walrus met Limburgse tongval). Dat is Ronald Waterreus. Een ander is Jan Mulder. Voor iemand die zich bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel maandelijks aan van alles en nog wat ergert, houdt hij zich goed aan tafel bij Jack. Er zal daar wel één of andere wulpse productieassistente rondhuppelen.

Dat was voor Hugo Borst niet genoeg reden om bij Jack aan tafel te blijven zitten. Hij kwam na een paar jaar met een smoesje aanzetten en is op die manier ontsnapt aan het nietszeggende gebabbel van vijf heren aan een tafel, die zichzelf veel te serieus nemen. Waar Voetbal International met Johan Derksen en René van der Gijp een gezellige bijeenkomt in een bruine kroeg is, daar is Studio Voetbal een saaie verjaardag van een oom met een bruin hoofd.

Iedereen die niet Jack van Gelder heet, kan ons volgen op Twitter!