De avonturen van Hans, de chagrijnige bergtrol

Hans is een bergtrol. Hij werd geboren in een klein dorpje nabij het Noorse Lillehammer, maar sinds hij drie jaar geleden uit z’n grot werd gezet vanwege een huurachterstand zwerft hij noodgedwongen over de wereld. Eigenlijk zou Hans het liefste z’n hele leven achter de geraniums zitten. Hans is geen vrolijke Frans. Tegen wil en dank maakt hij allerlei malle avonturen mee. U leest ze hier elke zondag.

Hans ontwaakte in een kano van cederhout. Cederhout, wie bouwt er nu een kano van cederhout, dacht Hans. Daarna keek hij om zich heen en zag hij dat er met duizelingwekkende snelheid een diepte naderde die zich alleen liet verklaren door de aanwezigheid van een waterval. Dit zag er zo op het eerste oog niet best uit voor Hans. Er was reden voor paniek.

Hans echter liet de situatie gelaten over zich heen komen; hij pulkte eens in z’n grote trollenneus, keek verbaasd naar de struisvogel die naast hem zat in de cederhouten kano, en donderde met een noodgang naar beneden. Eenmaal beneden was er van de cederhouten kano geen spaan meer heel. De struisvogel was ook nergens meer te bekennen. Hetgeen Hans overigens volkomen koud liet. Hans maakte zich druk om iets anders. Door de val van ruim veertig meter had hij behoorlijk veel pijn aan z’n kin, waar hij nogal ongelukkig op terecht was gekomen.

Ondanks dit fysieke ongemak zwom Hans naar de kant en ging zitten op een boomstam die wel speciaal ontworpen leek te zijn voor zijn bevallige trollenkontje. Daar overdacht Hans de situatie waarin hij was terechtgekomen. Hans ontwaakte niet elke dag in een cederhouten kano die een paar seconden later kapot werd geslagen op een rots. De struisvogel die naast hem had gezeten, was zelfs de eerste struisvogel die hij in z’n leven had gezien. Dit vroeg om contemplatie. Hoe was hij daar in die cederhouten kano in een wilde rivier beland?

Het laatste wat Hans zich herinnerde was dat hij op de dansvloer van een bar/dancing in de suburbs van Denver stond. The Tree That Wasn’t Meant To Be was de ietwat merkwaardige naam van de bar/dancing, die zich speciaal op trollen richtte en zich bovendien bevond in een enorme uitgeholde boom. Een boom van cederhout, zo wil het verhaal. Hans was, wilder bewegend dan ooit tevoren, aan het dansen op Stayin’ Alive van The Beegees. Normaal danste Hans nooit. Hij is immers een chagrijnige bergtrol en die zitten liever, nippend aan een glaasje whisky, de hele avond voor zich uit te staren.

Dat was ook precies wat Hans gedaan had, voor hij zich bewegend als plastic zakje in windkracht tien op de dansvloer had begeven. Wat hij niet wist, is dat de barvrouw van bar/dancing The Tree That Wasn’t Meant To Be er plezier in schepte ongemerkt drugs in de whisky van chagrijnige trollen te stoppen.

En dat was er de reden van dat Hans zich nu op een boomstam zat af te vragen hoe hij in godsnaam van een chagrijnig voor zich uit starende trol was veranderd in een trol die in een cederhouten kano van een waterval stortte. Hij had geen idee. De struisvogel, die op veilige afstand met bebloede anus naar de bergtrol stond te kijken, wist meer. Maar hij was veel te bang voor Hans om het hem allemaal uit te leggen.

Heeft u geen cederhouten kano? Volg ons dan op Twitter!

106 reacties op “De avonturen van Hans, de chagrijnige bergtrol”