Het hert

Aaaaahhhh, wat zijn ze lief hè, hertjes. Hoe ze je met ogen zo groot als een oceaan onschuldig aan kunnen kijken. En dan die lieve vlekjes er nog bij… Wie kan daar nu weerstand aan bieden. Het hert is het liefste dier ter wereld. Een hert doet geen vlieg kwaad. Daar kan geen misverstand over bestaan. Bestond er een Lieve Dieren Award, het hert zou hem elk jaar winnen. Glansrijk. Zo lief oogt het hert.

Maar dat is allemaal schijn. Een pose. Imago. Achter die façade van oceaanogen en lieve witte vlekjes gaat één der grootste klootzakken van het dierenrijk schuil. Het hert is een lul. In het geniep. Niks zo erg als een lul in het geniep. Waar dieren als de aasgier, de wolf en de kakkerlak er gewoon voor uitkomen dat ze een lul zijn, heeft het hert twee gezichten. Als u staat te kijken naar een hert op een kinderboerderij zal hij eerst heel lief op een kastanje staan te kauwen, maar dan, als u zich omdraait, verandert hij. Kan-ie binnen een paar seconde een eveneens op de kinderboerderij aanwezige pauw doodschoppen. Zomaar.

In het afgelopen decennium werd bij zinloos geweld op de kinderboerderij in tachtig procent van de gevallen het hert uiteindelijk als dader aangewezen. En dat is alleen nog maar in de gevallen waarbij aangifte is gedaan, want meestal zetten de herten de geitjes, zwijnen en andere dieren zowel geestelijk als fysiek onder druk om geen aangifte te doen. Ze hebben daar zo hun methodes voor. Het wordt wat ranzig om daar nu heel diep op in te gaan, maar laat ik zeggen dat het gewei van het hert en de anus van het dier dat onder druk gezet moet worden er een rol in spelen.

Nee, het hert is echt niet lief. Dat valt het best te illustreren met het hert waarop Bambi lang geleden, in 1942, is gebaseerd. Die is topcrimineel geworden. Vijf jaar nadat de film uitkwam begon de ellende; toen overviel hij een tankstation. Hij kwam er mee weg omdat de pomphouder de politie desgevraagd het volgende signalement gaf: ‘Een lief hertje, dat erg op Bambi leek.’ Hebben ze die vent opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Bambi kon z’n criminele praktijken ondertussen gewoon voortzetten. Tussen 1947 en 1959 beroofde Bambi 762 supermarkten. Hij stal voornamelijk roomijs. Dat vond hij lekker en er was een markt voor. Probleem was dat al dat roomijs veel sneller smolt dan Bambi het kon verkopen. Bambi z’n vriezer had maar een beperkte opslagruimte en werkte ook niet heel erg goed, vandaar.

Na 1959 ging Bambi zich met de wat serieuzere criminaliteit bezighouden; hij werd huurmoordenaar. Zijn belangrijkste slachtoffer werd in 1963 John F. Kennedy. Ja mensen, JFK is vermoord door een hert. Het mysterie is eindelijk ontrafeld. Ik ben van plan er een film over te maken; als dat geen kaskraker wordt. In die film zal ik ook proberen de ware aard van het hert over het voetlicht te brengen, want zo kan het niet langer. Mens en dier worden nu al jaren geterroriseerd door herten, maar niemand die het weet. Behalve ik. En u nu. Spread the word!

Volg ons op Twitter of we zetten een crimineel hert op uw balkon!

11 reacties op “Het hert”