‘Iemand een hart onder de riem steken’

Tuurlijk, ik weet dat spreekwoorden overdrachtelijk zijn bedoeld. Ik heb nog nooit een boer met kiespijn lachend een put zien dempen waar een dood kalfje in lag, terwijl hij niet veel later de oma van het kalfje juist nog uit een sloot moet zien te vissen. Maar toch zitten er wel eens spreekwoorden bij waar ik niks mee kan. ‘Iemand een hart onder de riem steken’ is zo’n uitdrukking.

Dat begint al met het voorwerp waar iemand mee onder de riem gestoken moet worden. Een hart. Dat is niet het meest ideale voorwerp om mee te steken. Wanneer je iemand dood wil hebben is het wel de meest ideale plek om iemand in te steken. Maar steken mét een hart, dat is wel heel erg gek. Tenzij je aan het klaverjassen bent en je graag wilt dat je maat de harten boer krijgt toebedeeld.

De plek waar dat hart dan bij iemand gestoken moet worden, vind ik nog vreemder. Onder de riem. Daar zit de penis. Als er ergens juist niets ingestoken moet worden, dan is het wel de penis. Mannen die wel eens een wattenstaafje in de pisbuis ingebracht hebben gekregen, kunnen er over meepraten. En dan is het alleen nog maar een wattenstaafje. Moet je nagaan hoe het voelt als het een heel hart is.

Nee, als man onder je riem gestoken worden, is nooit een fijne aangelegenheid. Hoe het met vrouwen zit weet ik niet precies, maar ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat zij wel graag iets hards, in de vorm van een orgaan, in wat er bij hen ook onder de riem mag zitten, gestoken krijgen. Maar ik kan me natuurlijk vergissen. En dan is het eigenlijk een heel normaal spreekwoord.

‘Beter een volger op Twitter dan een verre vriend’ is ook een bekend spreekwoord. Volg ons dus op Twitter!

5 reacties op “‘Iemand een hart onder de riem steken’”