De Nederlandse Energie Maatschappij

Ik zal gelijk mijn mening over de Nederlandse Energie Maatschappij hier maar even neerzetten, dan weet u een beetje waar u aan toe bent in dit stukje: ik zou nog liever een hele winter piemeltjenaakt in Siberië rondlopen met twee ijsblokjes aan m’n tepels getapet, dan dat mijn huis van energie zou worden voorzien door de Nederlandse Energie Maatschappij. Stroom is handig, maar er zijn grenzen.

Dat er grenzen zijn maakt de Nederlandse Energie Maatschappij vrij duidelijk in haar meest recente tv-spotjes. Frans Bauer, Natasja Froger en Maurice de Hond hebben plaatsgemaakt voor een staaltje onvervalst Nederlandsch nationalisme en fascisme, waarbij met name de Zweden en – nota bene – de Duitsers het nogal moeten ontgelden. Wie niet beter weet zou, na het bekijken van de spotjes, denken dat de Zweden en Duitsers ons liever vandaag dan morgen met een portie Zweedse of Duitse, hele dure, stroom zouden elektrocuteren.

Het is tuig dat alleen maar geld aan ons, eerzame Hollandsche burgers, wil verdienen. Maar, zo stelt de Nederlandse Energie Maatschappij, dat is niet nodig, want u kunt ook gewoon stroom van Nederlandsche bodem krijgen van de Nederlandssche Energie Maatschappij, zoals we allemaal weten een filantropische instelling die totaal geen winstoogmerk heeft. Die spotjes maken ze gewoon omdat ze iedereen graag aan stroom willen helpen; Frans Bauer, Natasja Froger en Maurice de Hond zijn met pepernoten betaald.

Nou ja, ze willen de kosten er wel uithalen natuurlijk…Daarom bieden ze één en ander aan tegen zogenaamde ‘Hollandsche tarieven’. U weet wel, tarieven van dat volkje dat wereldwijd geroemd wordt vanwege haar koopmansgeest. Dat zijn dus prima tarieven, die ‘Hollandsche tarieven’. U hoeft er echt niet bezorgd om te zijn dat u wordt genaaid. Betaalt u in Nederland voor iets meer dan in de ons omringende landen?

Precies, voor enorme schnitzels van zes euro en goedkoop bier zit u hier ook prima, dus waarom voor stroom niet? Nee, die Nederlandse Energie Maatschappij deugt aan alle kanten. Aad de Mos is een goede trainer, er is binnenkort vrede in het Midden-Oosten en de Nederlandse Energie Maatschappij is een bedrijf dat je kunt vertrouwen; het zijn op dit moment de enige drie zekerheden in mijn leven.

O nee, wacht, er is nog een zekerheid: bijna alles wat ik in de vorige drie alinea’s schreef is niet waar. Het kan zelfs bijna allemaal omgedraaid worden. Zo is Aad de Mos geen goede trainer, is de kans op vrede in het Midden-Oosten even groot als de kans dat Aad de Mos volgend jaar de Europa Cup I boven z’n chagrijnige vissenkop staat te houden, en, het belangrijkste voor dit stukje, straalt de Nederlandse Energie Maatschappij op elk gebied uit dat ze niet te vertrouwen zijn. Het zou me niets verbazen als zij hun stroom opwekken door middel van 10.000 arme negertjes die zich de hele dag de longen uit het lijf fietsen in een grote loods.

Ik voorspel u, over een tijdje koopt de baas van de Nederlandse Energie Maatschappij een voetbalclub en daarna een schaatsteam, en dan, dan dondert de hele boel in elkaar.

Onze Twitter-account wordt ook draaiende gehouden door 10.000 arme negertjes. Volg ons dus, anders doen ze het voor niets!

Het reclamespotje met de ‘Hollandsche tarieven’:

11 reacties op “De Nederlandse Energie Maatschappij”