Ketchuppijp

Van nieuws leer je veel. Je blijft op de hoogte over belangrijke zaken. Na het lezen van het bericht ‘Schoorsteen Heinz dreigt om te vallen’ besefte ik bijvoorbeeld ineens dat je voor het produceren van ketchup een schoorsteen nodig hebt. Nooit eerder aan gedacht. Stom hè? Sowieso denk ik weinig na over ketchup. Zonder na te denken sta ik het altijd maar uit die fles of tube te spuiten. Alsof het allemaal zo vanzelfsprekend is.

En dat is het natuurlijk niet. Dagelijks gaan er wereldwijd duizenden mannetjes, en godbetert misschien ook nog wel vrouwtjes, in zo’n maatschappij leven we immers, dat ook vrouwen zich bezig denken te moeten houden met de productie van allerlei zaken, naar hun werk om ketchup te maken. Gaan ze in zo’n fabriek staan en iets met tomaten doen, vermoed ik, want ik heb er dus nog nooit eerder over nagedacht.

Maar de kans lijkt me heel erg groot dat er tomaten bij betrokken zijn. Ketchup wordt immers ook wel tomatenketchup genoemd. En het is rood. Twee ijzersterke argumenten voor de stelling dat er tomaten betrokken zijn bij het produceren van ketchup. Al zou het laatste argument ook gebruikt kunnen worden om iemand te overtuigen van de volgende stelling: ‘In tomatenketchup zitten aardbeien. Of paprika’s, die van het rode soort dan natuurlijk.’

Zo’n stelling hoor je nou nooit eens in stand.nl, of andere programma’s die gebruik maken van stellingen (lees: vrijwel alle programma’s). Misschien verandert dat nu ketchup dus eventjes in het nieuws is. Vanwege een schoorsteen die omver dreigde te donderen bij een Heinz-fabriek in Elst. Aldus de ketchuppijp gedoopt. Het woord doet je meteen denken aan andere belangrijke existentiële vragen. Of er ook mayonaisepijpen zijn, om maar eens wat te noemen.

Ik denk het wel, maar dit terzijde, want dit stukje zeer belangrijke proza gaat toch vooral over ketchup en schoorstenen. Vandaar dat er nu een beschrijving van een schoorsteen volgt: een schoorsteen is een afvoerkanaal voor rookgassen. Nou, dat lijkt me duidelijk. In het geval van de schoorsteen bij de Heinz-fabriek in Elst betrof het een nogal lange schoorsteen – heel iets anders dan wat er bij u op het dak staat – en die kun je pijp noemen, niet te verwarren met het rookgerei ‘de pijp’ of de Amsterdamse wijk ‘De Pijp’. Die hebben allebei niks met ketchup te maken, al zullen heel wat huishoudens in de Amsterdamse wijk ‘De Pijp’wel een fles of tube in de koelkast hebben staan.

Die serveren ze dan vaak als saus bij een tosti of snacks van verschillend pluimage. Precies waar ketchup voor is bedoeld, dat hebben de bewoners van ‘De Pijp’ uitstekend begrepen. Die bewoners vragen zich, als ze een deel van de inhoud van zo’n lekkere fles Heinz, middels veel geklop op de bodem van de fles, op een bordje doen belanden, wel vaak af waarom er een getal, bijvoorbeeld 57, op de hals van de fles staat.

Helaas kan ik die vraag niet beantwoorden, maar u gaat nu vast en zeker ook even in de koelkast kijken. En ach, bak dan meteen een lekkere tosti. Dat ga ik nu ook doen. Ik zou namelijk een jaar lang gratis ketchup krijgen van een vriend als ik meer dan 500 woorden onzin over ketchup en schoorstenen op zou kunnen schrijven. Nou, dat is gelukt. Maar dat hoef ik u, die zo keurig dit stukje heeft uitgelezen, op zoek naar een rode draad, of nieuwswaarde, of iets anders nuttigs, niet te vertellen.

Een tosti maken, en ons dan volgen op Twitter!

11 reacties op “Ketchuppijp”