Een rechts geluid door Bim Wosboom: Kutstudenten

Omdat de redactieleden van onuitstaanbaar.nl allemaal linkse kutkerkkaffers zijn, die de hele dag naar gesubsidieerd toneel zitten te kijken en belastinggeld in een bodemloze put staan te scheppen terwijl ze met een allochtoon staan te knuffelen, hebben we iemand ingehuurd die elke een zondag een authentiek rechts geluid laat horen op dit zeer invloedrijke weblog. Zijn naam is Bim Wosboom en hij maakt korte metten met ‘the left church of Holland’.

Als overtuigde neoliberale uitbuiter van Vietnamese kindertjes besef ik mij terdege dat er geen gratis lunch bestaat. Niets is gratis in dit leven. Vanaf het moment dat je geboren wordt is het knokken om voedsel, zuurstof, ruimte.

Een van de grootste minpunten aan de moderne pamperstaat is de idee dat iedereen recht heeft op welvaart. Dit is pertinente onzin. Niemand heeft het recht op welvaart, net zo min als iemand recht heeft op het gevrijwaard blijven van kanker. Maar het uitdelen van gratis geld aan tal van onrendabelen heeft tot gevolg gehad dat juist de meest dwaze en egoïstische nietsnutten hun asociale gedrag als rechtmatige leefstijl zijn gaan zien. Kijk naar de Tokkies en zie het failliet van de gratis-geld-samenleving.

Dit fenomeen ziet men vandaag de dag ook bij de studerende NRC-Next lezers bij wie rook uit de oren komt nu het kabinet de studenten gaat dwingen snel af te studeren en boetes gaat leggen op het overstappen van studie. De cultureel antropologen, school voor journalistiekers en sosjieologie studenten zien de bui al hangen – het gratis geld wordt afgepakt. Als rasechte tokkies beginnen ze te schreeuwen en te dreigen. Anders dan de rasechte tokkies sturen ze een brief naar de Volkskrant met een petitie of manifest.

Enfin, het komt er op neer dat de hippe brillen heel boos zijn omdat ze niet langer op kosten van de belastingbetaler 6 jaar lang een studie volgen waar de samenleving er als geheel niet heel veel mee opschiet. Hoeveel sociologen, cultureel antropologen en kunsthistorici heeft een samenleving nodig? Als rechtse rakker durf ik trouwens wel te stellen dat er veel te veel hoger opgeleiden zijn. Mij maak je niet wijs dat 1/3 van de bevolking academisch denkniveau heeft (terwijl het de doelstelling van de EU is om de helft van de bevolking uit hoger opgeleiden te laten bestaan – volslagen waanzin!).

Maar goed, korten op nietsnutten en kutstudenten is natuurlijk heel erg. Daarom stellen de opstellers van het manifest maar voor om ‘grootverdieners’ nog meer belasting te laten betalen (bedenk hierbij dat Nederland al in de top 10 van hoogste belastingtarieven ter wereld staat), het internationale bedrijfsleven weg te jagen en te bezuinigen op de luchtverdediging. Dit laatste punt ben ik wel met ze eens, want als rode broekendrager rijd ik ook liever à la Mark Rutte in een Saab dan in een of andere lelijke automaatgeschakelde Amerikaanse brik die veel duurder is.

Hierin staan ze niet alleen, want een of ander verdwaasd dwaallicht dat (uiteraard!) sociologie doceert aan de Universiteit van Amsterdam vindt ook dat een van de meest egalitaire landen van de wereld nog wel wat verder genivelleerd mag worden. Je best doen, risico nemen, geld verdienen; driewerf schande, want uw geluk maakt onrendabelen ongelukkig.

Vaak wordt er dan geschermd met hoe goed het onderwijs in de Scandinavische landen is geregeld. Klopt, maar daar wordt wel effe wat meer van je verwacht dan zeven jaar over Romaanse talen of Internationaal Recht doen. Bier drinken, boe en bah roepen tegen mensen die wel geld verdienen, uitslapen: dat zijn geen rechten. Wil je (nog altijd) goedkoop onderwijs + gratis geld als studiefinanciering, dan moet er wat tegen over staan. Of je gaat eens inzien dat geld niet gratis is.

Gratis geld maakt mensen tot tokkies. Daar hoef je niet eens dom voor te zijn.

En dat wouden we nou effe kwijt.

Links of rechts, volg ons op Twitter.

4 reacties op “Een rechts geluid door Bim Wosboom: Kutstudenten”