De kerstboom

Wat zet je in de huiskamer om iemand te eren die voor al jouw zonden tijden lang pijn heeft geleden aan een kruis? Een boom natuurlijk. Dat is logica. Gek genoeg geen pijnboom, maar een dennenboom. Als Jezus vanuit de hemel op ons neerkijkt, dan kijkt hij vermoedelijk op ons neer. Een boom in je kamer, dat verzin je toch niet?!

Ok, ik snap best dat je iets absurds moet doen ter ere van een vent die ter wereld kwam via een nog maagdelijke vagina, maar een boom? Dat gaat wel heel erg ver. Het was beter geweest wanneer iedereen zo half december een fles Punica middenin z’n woonkamer had gezet. Daar vallen bijvoorbeeld geen naalden uit. En het vertelt veel lekkerder rondom een fles Punica dan rond een boom. Bovendien, als je dorst hebt, neem je gewoon een slokje. Ik heb nog nooit iemand z’n dorst zien lessen door middel van een flinke teug dennenboom. Ik bedoel maar…

Om het nog wat gekker te maken, wordt de boom ook nog versierd. Dat gebeurt niet met de zin ‘Hé, ken ik jou niet ergens van?’, maar met slingers. En lichtjes. En ballen. En waardeloze rommel die uw kinderen op school van klei bakken. En met droge worst…O nee, geen droge worst. Maar waarom eigenlijk niet? Een droge worst in je kerstboom, dat is toch fijn. Met een potje mosterd aan een touwtje ernaast. Waarom niet?

Omdat het niet de traditie is. Tradities zijn maar gek. Eén malloot die een klap van de molenwiek heeft gehad zet een versierde boom in z’n kamer en niet veel later staan hele volkstammen tegen hun vrouw te schreeuwen dat die verrekte klotelichtjes echt niet meer op zolder liggen. Dat alles onder het mom van ‘gezelligheid’.

Een boom in de huiskamer zou gezellig zijn. Ook weer zo’n misvatting. Heeft u ooit met een boom de polonaise gelopen? Nee, dan moet je toch echt gewoon Arie Ribbens in je huiskamer hebben staan. Of heeft u wel eens een goede mop van een boom gehoord? Nee, daarvoor heb je André van Duin nodig, met z’n scheve bek. Slechts voor prinses Irene geldt dat bomen gezellig zijn.

De rest van de mensen moet gewoon normaal doen. Of een versierde fles Punica in de woonkamer zetten. Iedereen heeft tenslotte Punica nodig…

Hang uw iPhone niet in de boom, maar volg ons op Twitter!

 

 

Één reactie op “De kerstboom”