Chardonnay

Onderstaand epistel is geschreven door een gastschrijver: Harold Duitscher uit Groningen. Zijn ergernis betreft witte wijn en Chardonnay drinkende huisvrouwen in het bijzonder. 

Witte wijn is voor wijven en mietjes. Dat is althans waar je als gezonde adolescente ontdekker van alcohol vanuit gaat. Witte wijn wordt primair gedronken door huisvrouwen die Saskia Noort lezen, kerels die het leuk vinden gehuld te gaan in enkele reepjes leer en 15-jarige hockeymeisjes die Anne-Fleur heten en  achter de goals over hun nek gaan door de giftige mix van tongzoenen en goedkope witte wijn. Witte wijn, daar poetst men de tanden mee, zo zegt de Fransman en daar zal menige arrogante culisnob mee instemmen.

Nu, daar zit wel een kern van waarheid in. Wie de moeite neemt om in de supermarkt bij de witte wijn te kijken zal daar een aanblik aantreffen die de wijnliefhebber de schrik om het hart doet slaan. Zo is daar een zeer dubieus goedje genaamd Canei, verpakt in een bizar soort fles en qua smaak louter geschikt om verf te verdunnen.

Berucht is ook de Kaap Koppijn; gortdroge tinnef die door Zuid-Afrikaanse zwarten voor een hongerloontje bij elkaar wordt geplukt (of dacht u echt dat wijn zo goedkoop uit de andere kant van de wereld kan worden versleept). Over Liebfraumilch en Schwarze Katze begin ik maar helemaal niet, want tegen dergelijke bocht zou de Voedsel- en Warenautoriteit moeten optreden.

Van deze schrik bekomen valt vervolgens op dat de op de meeste etiketten de term ‘Chardonnay’ vermelden. Dat is niet zo vreemd, want Chardonnay kan namelijk makkelijk door Engelstaligen uitgesproken worden, wat in de praktijk voor de meeste artikelen een bonus is. Het komt overal vandaan: Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië, de VS.

Eigenlijk doen alleen de Italianen en Spanjaarden niet mee. Kennelijk laat Chardonnay zich niet goed in het Italiaans en Spaans uitspreken, want deze vallen op door afwezigheid. Chardonnay smaakt zoals je mag verwachten van witte wijn: wat zoet, niet te zuur, soepel en na afloop hou je een beetje droge smaak achter in de keel. Meteen begrijp je waarom witte wijn zo’n slechte naam heeft bij culisnobs – er zit iets heel alledaags aan.

Chardonnay, afgekort tot Chardy door nogal wat meisjes die ook op Uggs lopen, is daarom de ultieme huisvrouwenwijn en leent zich uitdrukkelijk voor gebruik door blonde dames zoals er honderdduizenden rondlopen in Nederland. Schotel een blonde vrouw Chardonnay voor en geheid dat ze het lekker vindt. Nu zijn er ook Chardonnay wijnen voor culisnobs, alleen noemt men die geen Chardonnay maar heet het ineens Macon of, nog deftiger, Meursault. Maar hier moeten ook navenante prijzen voor worden betaald. Dus tenzij u geld teveel heeft kunt u uw Kimberley of Jeanette gewoon Chardonnay voorzetten.

Lekker met een glaasje witte wijn twitteren…Volg ons!

zp8497586rq