De nijptang

Ik had gisteren opeens de onweerstaanbare drang iets te nijpen. Nou, toen heb ik natuurlijk een nijptang erbij gepakt. Die nijpen het best. Twee uur lang heb ik maar liefst genijpt. Was ik er ook maar zo weer helemaal klaar mee. Uitgenijpt, zoals wij nijpers dat noemen. 483 spijkers had ik uit een stuk hout genijpt. Dat denk ik tenminste.

U hebt het wel door hè, denk ik? Ik heb geen idee wat nijpen is en waarom de tang die schijnbaar nijpt een nijptang heet. Meestal kijken mensen dan in het woordenboek; ik pak het anders aan. Ik schrijf eerst een stukje over nijpen en kijk pas dan op Wikipedia en in het woordenboek. Ik ben al wel razendbenieuwd. Het woordenboek ligt al in de aanslag en ik heb bij google al ‘nijptang wiki’ ingevoerd. Spannend!  

Maar eerst dus nog een alinea over nijpen. Ik nijp altijd in korte broek. Dat nijpt verreweg het lekkerst. Door te nijpen in een lange broek kun je een nijpblessure oplopen. Vaak zijn dat lastig te behandelen blessures. Korte broek dus. Daarboven niks. Dan heb je lekker de ruimte om te nijpen. Eén keer met een mouw ergens blijven hangen en je kunt het wel vergeten op nijpgebied. Die spijker blijft lekker waar-ie is. Wat voor schoenen je draagt tijdens het nijpen, maakt niet zo heel veel uit. Zolang het maar geen Crocs zijn, maar dat geldt voor meer zaken dan alleen met het nijpen.

Zo. Nu nog even wat losse flodders over nijpen en dan kijk ik in het woordenboek en op Wikipedia. Hoeren nijpen ook vaak, maar dan met een p in plaats van een n. Als je de klemtoon van nijpen anders legt, is het een schrijfgerei waarvan niemand weet wat het woord voor pen betekent. Net zoiets als bij de nijptang dus. Nu is het tijd om het woordenboek open te slaan.

Nou, een grote teleurstelling maakt zich op dit moment meester van mij. Nijpen betekent knijpen, zo staat te lezen in Wolters Handwoordenboek Koenen uit 1992. (Zo’n oud woordenboek heb ik, maar aan de betekenis van nijpen zal wel niet veel veranderd zijn.) De Fransen hebben een stomme h, wij hebben een blijkbaar een stomme k. Dat is de enige conclusie die ik kan trekken. Zonder nijptang, ook al trek je daar wel mee.

Dat leerde Wikipedia mij namelijk zojuist: de Vlamingen noemen het ding een trektang, omdat het dingen uit hout trekt. De Vlamingen hebben groot gelijk. De nijptang is dood, leve de trektang.

Een nijp- of trektang heeft echt helemaal niks met Twitter te maken. Volg ons toch!

19 reacties op “De nijptang”