Een rechts geluid door Bim Wosboom: Historici

Omdat de redactieleden van onuitstaanbaar.nl allemaal linkse kutkerkkaffers zijn, die de hele dag naar gesubsidieerd toneel zitten te kijken en belastinggeld in een bodemloze put staan te scheppen terwijl ze met een allochtoon staan te knuffelen, hebben we iemand ingehuurd die elke een zondag een authentiek rechts geluid laat horen op dit zeer invloedrijke weblog. Zijn naam is Bim Wosboom en hij maakt korte metten met ’the left church of Holland’. 

Om maar gelijk met een bekentenis te beginnen: ook ik mag mij tooien met de titel historicus. Ja, ook ik ben zo’n uit de staatsruif vretende pretstudent met te lang haar geweest die werd opgeleid tot professioneel werkloze. Ik heb gedurende een aantal jaren op extreem gezapig niveau op mijn dooie akkertje boekjes gelezen en stukjes getikt. Reuze leuk, gezellig (ik hield er meer dan genoeg tijd aan over om lekker lang op café te gaan kantelen) en ik zal niet ontkennen dat de studie me bij Triviant de nodige monsterscores heeft opgeleverd.

Vandaar dat mijn wantrouwen gewekt wordt als een pratend hoofd als historicus wordt geïntroduceerd. Schoolvoorbeeld is natuurlijk Maarten van Rossem. Van Rossem, uiteráárd gestoken in een onder lawine van roos bedekte slobbertrui, zakt onderuit in zijn stoel en opent zijn bebaarde kaken. Vervolgens draait hij zijn variant van ‘Alle 13 Goed’ af. Dat gaat zo: meer EU is altijd goed, Wilders is slecht, Obama is goed, Republikeinen zijn gestoord, de PvdA is lief en iedereen die op de VVD stemt spoort niet.

Los van de validiteit van deze standpunten; als een eersteklas artiest uit schnabbelcircuit werkt hij zijn repertoire in sneltreinvaart af en gaat dan quasi ongeïnteresseerd verder met onderuit hangen. Dit doet Van Rossem al vanaf het eerste moment dat hij ooit op de televisie verscheen en klaarblijkelijk vinden heel veel mensen het grappig. Sterker nog, hij wordt er zelfs historicus van het jaar mee. Echt moeite om zijn standpunten te onderbouwen doet hij nooit, want hij is immers historicus, dus hij zal het wel weten. Wie het verbaal tegen hem opneemt maakt eigenlijk geen kans om er wat tegen in te brengen, aangezien Van Rossem de lachers al op zijn hand heeft en Matthijs van Nieuwkerk door naar de volgende gast wil gaan.

Maar niet alleen op de buis kom je ze tegen. Zo zijn er op de opiniepagina’s meer historici te vinden dan teken in een Fins bos in de zomer. Schoolvoorbeeld is Thomas von der Dunk, een leernicht die 10 (!!!) jaar over een studie (kunst)geschiedenis deed. In zijn epistels in de Volkskrant en HP/De Tijd draait Von der Dunk een wekelijkse riedel scheldkanonnades af tegen bankiers, Israël, Wilders en Mark Rutte (die ook historicus is, maar in tegenstelling tot de meeste historici ooit wél zelf zijn geld verdiende) .

Als iemand in mijn kennissenkring zo’n repeterende obsessie voor deze onderwerpen aan de dag zou leggen (Zwoebe’s afkeer van Humberto Tan uitgezonderd) zou ik hem aanraden eens een psychiater op te zoeken. Mensen zijn voor minder aan de lithium gegaan. Onbedoeld hilarisch zijn Von der Dunks megalomane verwijzingen naar zijn eigen boekjes om aan te tonen hoe geniaal Von der Dunk is. Een typetje van W.F. Hermans is er niks bij.

Soortgelijke stukjes van andere auteurs zijn haast dagelijks aan te treffen. De facto zijn het altijd veel te lange stukken waarbij aan de hand van WO II en een groot aantal indrukwekkend klinkende namen moet worden aangetoond dat het fascisme herleeft, korten op kunstsubsidies nazisme is, het kapitalisme zielige negertjes in Afrika vermoordt; kortom dat de historicus aan het woord een goed mens is en wie het niet met hem eens is hoogstpersoonlijk zigeuners op de trein naar Auschwitz zet.

Zij pretenderen namelijk al de boeken van de indrukwekkende klinkende namen gelezen te hebben (hebben ze niet) dan wel ‘beklemmende parallellen’ met Nazi-Duitsland te zien. Steevast staat dan onder hun brakke stukje, gecursiveerd en wel: “…(vul hier naam in) is historicus”, aangevuld met het nóg veel meer pedante “en publicist”. Voorbeeld is joop.nl scribent Jan Dirk Snel, een humorloze fatsoensrakker die zichzelf zo serieus neemt, dat hij zijn abonnement op de NRC opzegt omdat PVV-er Martin Bosma een keer in de drie weken een stukje voor die krant mag schrijven.

Ziedaar, de historicus, een aanduiding voor pedante linkse pseudo-intellectuele moraalridders die wel weten wat goed voor u is. Onuitstaanbaar.

Rechts of links, volg ons op Twitter! 

 

5 reacties op “Een rechts geluid door Bim Wosboom: Historici”