Woord van het jaar

Gisteren werd het woord van het jaar bekend gemaakt. Ik vind het vroeg om dat nu al te doen. Wie weet ontsnapt er morgen wel een pinguïn uit diergaarde Blijdorp die 76 vrouwen aanrandt met z’n penis. Is pinguïnverkrachting of pinguïnpenis natuurlijk eigenlijk het woord van het jaar, maar ja…we hadden al gekozen. Voor gedoogregering.

Geen fijn woord, vind ik. Volgens Van Dale betekent het ‘minderheidsregering die voor besluitvorming op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, d.w.z. een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten’. Meer dan een beetje vulling voor weer een alinea van een stukje op een zeer invloedrijk weblog is zo’n definitie eigenlijk niet. We kunnen best zonder. Net als die hele woord van het jaarverkiezing. 

Vroeger deden mensen het tenslotte ook zonder woord van het jaar. U dacht toch niet dat de holbewoners in Nederland dat soort verkiezingen hielden? Die hadden echt wel wat beters te doen dan in een grot bijeenkomen om een keuze te maken tussen de muurtekeningen die symbool stonden voor een bijl, een mammoet of vuur. Een mammoet met een bijl de hersens inslaan en hem op het vuur gooien, om maar eens wat te noemen.

Er is veel veranderd; in plaats van mammoeten de hersens in te slaan kiezen we via sociale media, websites en tv en radio ‘gedoogregering’ tot woord van het jaar. Net voor ‘daggeren’ en ‘bestuursobesitas’. Een beeld van Mark Rutte die in de plenaire zaal droogneukt met Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, terwijl Sterretje en Jokertje even verderop staan te debatteren over de kunstbezuinigingen, roept zich op. In mijn hoofd dan.

In uw hoofd is het woord ‘gedoogregering’ heel erg belangrijk. Daar snap ik niks van. Je zou toch denken dat een woord dat wat meer betrekking heeft op uw persoonlijke omstandigheden van groter belang is. Maar niks ervan, u koos voor ‘gedoogregering’. Blijkbaar bent u meer bezig met ‘gedoogregering’ dan met ‘hypotheek’, ‘Opel Astra’ of ‘inductieplaat’. Wie veel op kringverjaardagen komt, zou anders denken…

Voor mijzelf is ‘gootsteenontstopper’ het woord van het jaar. Ik heb dit jaar zeven keer last gehad van een verstopte gootsteen en telkens deed de gootsteenontstopper z’n werk. Drie keer een mechanische gootsteenontstopper (zo’n houten steel met een halve rode bal eraan; in gootsteenontstopperjargon heet dat een mechanische gootsteenontstopper) en vier keer loste de chemische gootsteenontstopper (bus met korrels en kindersluiting) het euvel op.

Met recht het woord van het jaar voor mij dus. Met een verstopte gootsteen zit je mooi in de rats namelijk. En een regering heb ik nog nooit wat zien doen aan verstopte gootstenen. Laat staan een gedoogregering.

Twitter is ook een belangrijk woord. Zeker als u ons volgt.

27 reacties op “Woord van het jaar”