Zichzelf inmetselende Duitsers

Mensen doen een hoop stomme dingen; de Duitsers spannen hierin de kroon. Ontketenden ze eerst al een eerste wereldoorlog, nog geen vijfentwintig jaar later startten ze zelfs een tweede. Terwijl die eerste toch ook al niet echt heel erg goed was afgelopen voor ze. Met angst en beven houd ik toch de oostelijke grens altijd maar een beetje in de gaten. Er zal vast ook wel een Duitse vertaling zijn van het spreekwoord ‘Driemaal is scheepsrecht’.

De vraag is of we er echt bang voor moeten zijn. Het gaat niet goed met de Duitsers namelijk. Recent heeft bijvoorbeeld een gepensioneerde Duitser zichzelf ingemetseld. Hij wilde de ingang van z’n kelder dichtmetselen, daarbij niet beseffende dat een ingang ook een uitgang kan zijn voor mensen die staan te metselen in hun kelder. Sowieso snap ik niet waarom je de ingang van je kelder dicht zou metselen. Waar laat je dan je doperwten? En het bier, want daar houden Duitsers ook wel van.  

Verder is het ook gek, dat juist een Duitser dit moet gebeuren. Je verwacht het niet bij ze. Juist niet bij hen. In het verleden hebben de Duitsers zich toch behoorlijk bekwame metselaars getoond. Wie een muur dwars door een miljoenenstad kan metselen, moet toch ook in staat worden geacht z’n kelder op een beetje normale manier dicht te metselen. Blijkbaar niet.

De man bracht enkele dagen door in z’n kelder alvorens zich via de muur die zijn kelder scheidde van het huis van de buren weer naar buiten te boren. Zo kennen we ze weer; met veel geweld bij de buren binnenvallen. Dat zijn mijn Duitsers. Een Duitser scoort in de laatste minuut en valt zo eens in de zoveel tijd ongevraagd binnen bij z’n buren, om er een jaartje of vijf te blijven. Over beide zaken kunnen wij, de Nederlanders, meepraten.

Of de man ook daadwerkelijk vijf jaar bij z’n buren zal blijven, valt te betwijfelen; de man gaf aan z’n buren niet zo te mogen en juist daarom die muur als de te slopen muur had uitgezocht. Bij mensen die je totaal niet mag, blijf je meestal niet vijf jaar lang op visite. Ook heeft de politie nog een onderzoek ingesteld naar de situatie. Wie weet moet hij dus wel de gevangenis in.

De ironie daarvan hoef ik u waarschijnlijk niet uit te leggen, maar ik doe het toch: wie zich door zichzelf in te metselen opsluit en daardoor, na zichzelf een weg naar buiten te hebben geboord, weer opgesloten wordt in de gevangenis, heeft genoeg stof tot nadenken. Beter had hij kunnen wachten tot hij door een ander bevrijd was. Ik ken wel een groep die hem vroeg of laat uit z’n benarde positie gered had: de Vrijmetselaars.

Één reactie op “Zichzelf inmetselende Duitsers”