Reclamepizza

Vol bewondering kijk ik altijd naar reclamespotjes voor diepvriespizza’s. De figuren die daarin spelen – meestal Italiaans aandoende types die over een fantastische oven beschikken – moeten bovennatuurlijke krachten bezitten. Dat kan niet anders. Met speels gemak schuiven ze namelijk zo’n pizza naar binnen. Ze schijnen er zelfs bijna plezier aan te beleven. Glaasje wijn erbij en genieten maar.

Hoe anders gaat dat als ik een opgewarmde pizza uit m’n Tefal-oventje tevoorschijn haal. Dat is trouwens ook al een hele opgave zonder zo’n enorme Italiaanse spatel die de mensen van de reclame ook allemaal in huis schijnen te hebben. Wanneer je de reclames bekijkt ben ik de enige die met z’n vingers de pizza langzaam van het rooster probeert te schuiven zonder dat het brandwondencentrum er aan te pas hoeft te komen. Soms lukt dit.

Dan kan de vlag al bijna uit. Nu hoef je de pizza immers alleen nog maar even in mooie puntjes te snijden en dat gaat in de reclame altijd heel gemakkelijk. Hele stukken salami en gesmolten kaas worden daar doormidden gesneden alsof het niets is. In werkelijkheid kan dit helemaal niet. In werkelijkheid is het een gevecht tussen de pizza en jou. Een gevecht dat je gedoemd bent te verliezen.

Eenmaal geaccepteerd dat het wel nooit zo zal gaan als in de reclame, kun je drie dingen doen. De eerste mogelijkheid is accepteren dat de kaas of salami niet gesneden wil worden en er maar het beste van maken. Dit kan tot gevolg hebben dat je hele kleding na een pizzaatje onder de kaas, tomatensaus en salami zit. Met een beetje pech verbrandt ook je gehemelte nog omdat er met een beschaafd hapje in één keer een lading kokend hete gesmolten kaas meekomt waar je u tegen zegt. En met een verbrande bek is het vervelend u zeggen.

De andere optie is een meer wetenschappelijke benadering. Nadat u de pizza uit de oven heeft gehaald, gaat u met een geo-driehoek berekenen hoe u het best om de salami en de kaas heen kan snijden. Deze benadering neemt enige tijd in beslag; het nadeel daarvan is dat de pizza koud kan zijn wanneer u klaar bent om te gaan eten. Het voordeel is dan weer dat uw bek niet verbrandt.

Laatste optie is om de pizza uit de oven te halen, hem dubbel te vouwen en in één keer naar binnen te schuiven. Het lijkt een wat vreemde optie, maar ik heb het echt zien gebeuren. De Snotolf, één der initiators van dit blog, heeft het bedacht. U moet weten dat hij een enorme vreetzak is en ook nog eens de grootste bek aller tijden heeft (zowel figuurlijk als letterlijk). Dat is wel een vereiste. Maar je hoort hem nooit over een verbrande mond ofzo; het zal dus wel werken. Verder hoor je hem trouwens altijd over alles. Hij houdt nooit z’n bek, zelfs niet als er een dubbelgevouwen pizza inzit.