The Rolling Stones

Recent viel mijn oog op een artikel met de kop: Keith Richards: Mick Jagger is onuitstaanbaar’. Wie een website runt met de URL www.onuitstaanbaar.nl valt dat soort dingen nou eenmaal op. Bovendien ben ik het er mee eens. Maar ook Keith Richards is onuitstaanbaar. En die andere, wat minder bekende, bandleden ook. The Rolling Stones als geheel zijn onuitstaanbaar.

Dat zal Keith Richards waarschijnlijk niet met me eens zijn, maar één niet onbelangrijk deel van de Stones vindt hij dus wel onuitstaanbaar: Mick Jagger. Hij schrijft daarover in zijn zojuist verschenen biografie. In die biografie neemt Keith bepaald geen blad voor de mond als  het om Jagger gaat. Zo vergelijkt hij diens solo-album Goddes In The Doorway met Mein Kampf. Een populair vergelijkingsinstrument, de laatste tijd. Tevens is hij van mening dat Mick Jagger over een kleine penis beschikt. Dat zal hij wel geconstateerd hebben toen ze elkaars penissen eens stonden te meten.

Nu zal dat niet meer zo snel gebeuren, want Keith vertelt ook dat hij al in geen twintig jaar meer in de kleedkamer van Mick Jagger is geweest. En, zoals we allemaal weten, kleedkamers zijn bij uitstek geschikt om de lengte van elkaars penissen te meten. Ik zie ze daar twintig jaar geleden al staan, met een liniaaltje in hun handen. Mick die tegen Keith zegt: ‘Nee Keith, je moet hem natuurlijk wel helemaal in het schaamhaar duwen, tegen mijn huid aan…’.

Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat je met iemand in een band zit, en dan twintig jaar lang niet in z’n kleedkamer komt. De kans alleen al dat je je in die twintig jaar een keer vergist in de deur, is erg groot. Zeker als we het drugsgebruik van Keith Richards in ogenschouw nemen. Maar nee, Keith is nog nooit per ongeluk bij Mick de kleedkamer ingelopen, terwijl die bezig was een paar sokken in z’n strakke broekje te wurmen.

Nog gekker dan dat ze al twintig jaar niet bij elkaar in de kleedkamer hebben gezeten, is het dat ze in die twintig jaar wel op allerlei podia de schijn staan op te houden. Liever had ik gezien dat ze die tijd hadden gebruikt om elkaars penissen te meten in kleedkamers. Vooral de laatste vijf jaar denk ik dat steeds vaker. Mannen van zestig die halfnaakt een elektrische gitaar bespelen en daarbij ook nog een mal dansje doen, ik kan het missen als kiespijn. Of als Keithpijn, voor iemand die Engels spreekt met een vet Nederlands accent.

Eigenlijk is die opmerking van Keith Richards over Mick Jagger z’n penis wel symbolisch voor de teloorgang van The Rolling Stones. Zestigjarige mannen die over de lengte van elkaars penis zitten te bakkeleien, dat slaat nergens op. Daar hou je zo rond je vijftigste mee op. Hetzelfde geldt voor grote stadionconcerten; ga je er mee door, je wordt een parodie op jezelf. En dat is inderdaad wat de Stones al jaren zijn: een parodie op zichzelf.

Volg ons op Twitter in plaats van uw penis te meten!

76 reacties op “The Rolling Stones”