1Vandaag

Van alle waardeloze actualiteitenrubrieken is 1Vandaag wel de meest waardeloze. En dat wil wat zeggen, want er zijn een hoop waardeloze actualiteitenrubrieken. Ochtendspits, om er maar één te noemen. Uitgesproken VARA, om een ander te noemen, en tegelijkertijd mijn objectiviteit te garanderen. Voor je het weet zit ik op een te hard houten bankje kou te lijden in de één of andere linkse kerk. Daar pas ik voor.

Waar we 1Vandaag moeten plaatsen in het politieke spectrum weet ik niet precies. Bij het Jeugdjournaal is dat ook moeilijk vast te stellen, en dat is zo’n beetje het niveau waarop 1Vandaag zich begeeft. Nog terwijl ik dit opschreef werd ik opgebeld door iemand van de redactie van het Jeugdjournaal, of ik wel eens heel snel m’n excuses aan wilde bieden voor die zeer ongepaste vergelijking. Ik kan ze alleen maar gelijk geven, ik ging veel te ver. Excuses.

Het Jeugdjournaal zendt inderdaad nooit reportages uit over een Henk, een Greet, en natuurlijk een Fatima, die als gewone man/vrouw vertellen over wat de verhoging van de maximumsnelheid voor hen voor gevolgen heeft (Henk hoopt voor het eerst sinds tijden weer eens op tijd op z’n werk te komen, Greet hoopt dat ze nog weet hoe ze haar Opel in de vijfde krijgt, en Fatima is bang dat haar kindertjes overreden zullen worden door Henk of Greet).

Deze itempjes over ‘gewone mensen’ worden van commentaar voorzien door een voice-over. Of misschien moet ik wel schrijven: deze itempjes over ‘gewone mensen’ worden van commentaar voorzien door een ontzettende lul, want dat is deze man. Als ik hem alleen al hoor kots ik altijd vrijwel direct een emmer vol. Vandaar dat ik tegenwoordig twee emmers bij de tv heb staan (één reserve-emmer).

De toon waarop deze man z’n publiek toespreekt doet vermoeden dat hij denkt dat er alleen maar debielen naar 1Vandaag kijken. Nu is dat inmiddels ook wel zo, de vraag is echter of dit niet juist komt door de stem van deze man, en z’n infantiele gelul. Een beetje een kip-en-ei vraagstuk. Waarbij aangetekend dient te worden dat een kip het nog beter zou doen als voice-over bij 1Vandaag. Wat een penis, die vent! Als 1Vandaag op de ingeslagen weg voortgaat, dan worden Meneer Aart en Pino nog volgende maand als nieuwe voice-overs aangenomen. Zo erg is het.

Na de reportage over ‘gewone  mensen’ houdt de voice-over eindelijk z’n bek. Dan begint de presentator maar eens even. Het zou ook een mooie boel worden wanneer de voice-overs door presentatoren heen gaan zitten kakelen. Zo bont maken ze het zelfs bij 1Vandaag niet. En ze maken het daar heel bont. In dit verband hoef ik alleen nog maar het 1Vandaag Opiniepanel te noemen. Dit klinkt net zo erg als het in werkelijkheid is: een panel vol wilsonbekwamen die via internet hun mening geven over allerhande zaken.

Wanneer je zo’n panel bijvoorbeeld de vraag voorlegt wat ze van de actualiteitenrubriek 1Vandaag vinden, dan zal zeker 80% antwoorden dat ze het een interessant programma vinden. De overige 20% weet het niet, maar neemt toch de moeite het onderzoek in te vullen. Zou je eenzelfde onderzoek uitvoeren onder een groep met mensen zoals u en ik, dan zou er uitkomen dat 100% van de respondenten 1Vandaag een waardeloos programma is. En zo is het ook.

9 reacties op “1Vandaag”