Trouwen op 10-10-10

Het zal u niet ontgaan zijn, gisteren was het de elfde dag van de tiende maand van het tiende jaar in het derde millennium sinds dhr. Jezus Christus van Nazareth zo pardoes uit het geboortekanaal van de heilige maagd Maria kwam zetten. Op die dag trouwden er maar weinig mensen. Dat hadden ze de dag ervoor gedaan. Op de tiende van de tiende van het jaar 2010.

Van een datum waarin een bepaald getal liefst driemaal vertegenwoordigd is, worden mensen namelijk een beetje opgewonden. Dat was niet altijd zo. De al eerder gememoreerde Jezus Christus van Nazareth lag bijvoorbeeld de eerste van de eerste van het jaar één de hele dag chagrijnig te janken in z’n kribbe. Hoeveel wijzen, herders of engelen er deze keer ook bij werden gehaald; hij was niet vooruit te branden. Later werd dat anders. Daar is nog een heel boek over geschreven.

Daarin staat onder meer geschreven dat Jezus nooit trouwde. Dan Brown dacht daar weer anders over, maar ik ben het met de bijbel eens. Toen Jezus namelijk oud genoeg was om te trouwen, waren de data waarin een bepaald getal maar liefst driemaal vertegenwoordigd is alweer een tijdje verleden tijd. Dan had-ie er eerder bij moeten zijn. Helaas behoorde dat ook niet tot de mogelijkheden; er werd in die tijd dan wel vroeg getrouwd, maar Jezus was daar nog helemaal niet aan toe op z’n twaalfde. Hij was nog niet klaar om zich te settelen. Na het jaar twaalf duurde het weer een kleine negentig jaar voor er zich weer een geschikte trouwdatum voordeed. We weten allemaal dat Jezus zo oud niet is geworden.

Jezus heeft dus nooit het geluk mogen ervaren waar veel mensen eergisteren wel van konden genieten: trouwen op 10-10-10. Zo’n bruiloft op 10-10-10 is heel speciaal. Met mayonaise, curry en uitjes dus. Denk ik. Anders zou ik niet kunnen verklaren waarom men het zo graag wil. Zonder mayonaise, curry en uitjes zou het namelijk een bruiloft zijn als alle anderen, maar dan op een datum met drie dezelfde cijfers. De mensen zullen toch niet zo stom zijn dat ze hun vrije zondag louter opofferen voor een trouwkaart waar drie dezelfde cijfertjes op staan?

Natuurlijk wel. Zo zijn ze, ‘de mensen’. Die vinden het origineel om op zo’n datum het jawoord aan elkaar te geven en daarna met alle andere mongolen die op die dag trouwden all inclusive op een strand in Griekenland te gaan liggen. De ring aan de ene hand, het polsbandje voor het gratis vreten en zuipen aan de andere hand. En dan maar nadenken over de ludieke datum waarop ze weer van elkaar gaan scheiden.

Het is gek te moeten constateren dat mensen die juist origineel willen zijn met z’n allen op dezelfde dag gaan trouwen. Ik zie al die verschrikkelijke feestjes al voor me. Een beetje de hele dag praten over wat voor leuke datum het toch is…Ik moet er niet aan denken. Vanaf 2013 hoeft dat ook niet meer. Daarna is het weer wachten tot 2101. Dat ga ik hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken. Mocht ik wel 120 dreigen te worden, dan ga ik zo rond 2099 wel aan een kruis hangen. En dan maar hopen dat ik niet herrijs uit de dood.

Één reactie op “Trouwen op 10-10-10”