Rotonde

Zomaar een enquête van de ANWB:‘Heeft u weleens een rotonde tegen het verkeer in genomen?’. ‘Nee, natuurlijk niet. Dat is levensgevaarlijk. Dat zou ik nooit doen, behalve misschien als ik echt 100% zeker weet dat ik geen tegenligger zou tegenkomen’. ‘Aha, dus dan heeft u ook nog nooit een rotonde tegen de rijrichting in genomen terwijl u juist wel zeker wist dat er op een bepaald moment een tegenligger op zou duiken?’. ‘Nee, dat zou, na Nordic Walking, wel het stomste zijn wat je kunt doen’.

Niet iedereen kan de vorige twee vragen beantwoorden zoals deze fictieve deelnemer aan de al even fictieve enquête van de ANWB deed. Sinds eergisteren zal er een Groninger volmondig ja moeten antwoorden op de eerste vraag. En ook op de tweede vraag zal hij voorzichtig iets bevestigends moeten mompelen. Op het moment dat hij op het punt stond een rotonde op te rijden, zag hij z’n 19-jarige vriend, vlak voor hem, de rotonde op de juiste manier nemen. Bij wijze van ´grap´ ging hij linksom. A disaster waiting to happen.

Het gebeurde ook. Man, wat was ik daar graag bij geweest. In een campingstoeltje op het grasveldje in het midden van de rotonde. En dan maar waiten tot the disaster zou happenen. Lang had dat niet geduurd, denk ik. Rotondes zijn meestal niet erg groot. Nog voor ik m´n campingstoeltje goed en wel uitgeklapt had, zou ik al een grote BOEM! gehoord hebben. Maar ook na dit curieuze ongeluk zou ik rustig zijn blijven zitten. Biertje erbij, wat borrelnootjes, en genieten maar.

Alleen al het beeld van de twee auto´s, die beschadigd tegenover elkaar staan op de rotonde. Prachtig. Dan de blik van de 19‐jarige bestuurder die de rotonde wel op de juiste manier nam. Als er opeens een vriend, die zojuist nog achter je reed, recht tegenover je zit op een rotonde, slechts gescheiden door twee gedeukte motorkappen, dan kijk je wel even gek op.

Om het af te maken zou de Groninger die een grap wilde maken één en ander uit moeten leggen aan zijn vriend. Dat is niet te doen. Hij zou nog het beste uit kunnen stappen, eerst even niks zeggen, de situatie vanaf een afstandje nog eens bekijken, en dan z´n handen maar eens moedeloos naar z´n hoofd brengen. Daarna misschien nog iets als ´tja…´ zeggen. Veel meer kun je niet doen, en zou het alleen maar erger maken.

Behalve natuurlijk als je wijzend naar de camera van een flitspaal roept: ´Hahaha, je zit in Banana Split, kijk, daar hangt de camera´. Dat zou getuigen van improvisatietalent en het geheel toch nog tot een geslaagde grap maken. Maar dan zou er wel een flitspaal bij de rotonde moeten staan. Doorgaans staan die er niet. Dat komt omdat er weinig gekke dingen gebeuren op rotondes. Iedereen neemt ze rechtsom en slaat op den duur weer af. Of niet natuurlijk. Dan blijf je rondjes rijden. Tot je tegen iemand opknalt die bij wijze van grap de rotonde linksom nam.

17 reacties op “Rotonde”