De egel

Geen goede berichten in de media de afgelopen weken. De egel zou bedreigd zijn in Nederland. Ik had niet gedacht dat nog eens mee te maken. De egel nam je altijd for granted. Af en toe reed je eens met je auto over eentje heen, voor de rest dacht je nooit aan egels. Ze waren er gewoon. Wat dat betreft zijn egels net wc-papier. Dat is er ook altijd. Behalve als het op is. Dan moet je je reet met wat anders afvegen. Een egel is dan het laatste wat ik zou gebruiken.

Een egel kun je beter gebruiken als schoenenborstel. Daarvoor zijn ze uitstekend geschikt. Het enige nadeel is dat ze er hartstikke dood van gaan. Bovendien verslijt je per maand al gauw 23 egels. Dit aantal is wel afhankelijk van hoe vaak je je schoenen wil borstelen. Nog een laatste tip over het borstelen van schoenen met egels: kijk uit met lakschoenen!

Na deze huishoudelijke mededelingen is het weer zaak ons te concentreren op de egel zelf. Dat is nog moeilijk genoeg, want de egel is een onopvallend diertje. Hij staat niet graag in de spotlights. Het zal u dan ook niet verbazen dat het een nachtdier is, die nog nooit in een jury van een tv-programma heeft gezeten. Dit in tegenstelling tot Gordon, Patricia Paay, Henk Jan Smits, Bulletje, Jacques d’Ancona, Marc-Marie Huijbregts en de duizend andere juryleden die ik nu omwille van de leesbaarheid van dit stukje hier niet neerzet.

Er zijn dieren die wel graag in de spotlights staan. Een voorbeeld hiervan is de eend. In dit verband hoef ik alleen maar de naam van Donald Duck op te schrijven. Dat deed ik zojuist al. Toch is het wel eens interessant om te kijken hoe het was gelopen als Walt Disney niet een vrolijk weekblad was begonnen met een eend in de hoofdrol, maar een egel als hoofdpersonage had gekozen.

Had Duckstad dan bestaan? Ik denk het niet. Waarschijnlijk had het dan Stekelenburg geheten. Nu is dat de keeper van het Nederlands Elftal. Zo gek kan het lopen. Het is ook twijfelachtig of Katrien Duck wel een rol had gespeeld in de strip. Egels hebben doorgaans geen relaties met eendenvrouwtjes. Zelfs niet zo’n gekke knipperlichtrelatie als die van Donald en Katrien, waar af en toe nog een gans doorheen komt fietsen ook.

Van Tokkie Tor hadden we al helemaal nooit gehoord. Egels eten insecten, en de tor is een insect. Dat kunt u niet met me oneens zijn. Dat is het mooie aan feiten. De egel eet, naast een hoop andere kleine diertjes, nog naaktslakken. Wat zijn jachtmethodes zijn om zo’n naaktslak te pakken te krijgen, is niet bekend.

Het is wel bekend dat de egel een uitstekende zwemmer is. Waarschijnlijk speelt dit geen enkele rol bij z’n jacht op de naaktslak. Die zie je niet zo snel in het water. Hij blijft liever op het strand liggen. Een naaktstrand inderdaad. Dat de egel een uitstekend zwemmer is, zou wel betekenen dat hij, wanneer hij in plaats van Donald Duck de hoofdrol had gespeeld in het vrolijke weekblad van Walt Disney, gewoon dezelfde kleding als Donald aan had gekund. Geen broek, en daarboven een matrozenpakje. Een matroos moet immers wel kunnen zwemmen.

Toch is het maar goed dat Walt voor de eend gekozen heeft. Soms eet een egel namelijk z’n jongen op. Een eigenschap waarmee je jezelf denk ik niet zo populair maakt in een vrolijk weekblad. Dan kun je maar beter een driftige eend zijn die altijd pech heeft.

8 reacties op “De egel”