Joran van der Sloot

Mosterd na de maaltijd. Ik denk niet dat Joran het krijgt in de gevangenis waar de ratten ’s nachts z’n kleding opeten. Misschien is mosterd wel de maaltijd. De kans is echter groter dat er helemaal geen mosterd is; niet tijdens de maaltijd, en er ook niet na. Behalve deze week dan. Alfred van den Heuvel, misdaadverslaggever bij RTL, is langs geweest en heeft nog maar eens een interviewtje met Joran gemaakt. Mosterd na de maaltijd.

Alfred van den Heuvel doet een beetje wat Peter R. de Vries doet, maar dan een poosje later. We moeten dus niet gek staan op te kijken als Alfred van den Heuvel straks opeens met een snor en een letter tussen z’n voor- en achternaam niet over een boek zit te praten bij De Wereld Draait Door. Hij schijnt binnenkort ook de twee van Putten te gaan bevrijden, maar dan gewoon op een zondagmiddag als ze verplicht met hun vrouw naar de IKEA moeten.

Het is zelfs zo erg met Alfred van den Heuvel dat ik z’n juiste voornaam de afgelopen twee alinea’s niet eens wist. Alfred van den Heuvel heet eigenlijk John van den Heuvel. Alfred van den Heuvel is die schijtlollige acteur die alle slechte Nederlandse comedy’s in z’n eentje lijkt te bemannen. Het is wel typerend; Peter R. de Vries zou ik nooit verwarren met Alfred van den Heuvel. Dat moet net John van den Heuvel weer overkomen. Het is de tragiek van John: misdaadverslaggever nummer twee zijn in een landje dat eigenlijk maar één misdaadverslaggever nodig heeft.

Nu heeft hij weer een volstrekt overbodig interview gemaakt met Joran van der Sloot. Ik dacht net: die Joran rot mooi weg in een Peruaanse cel, dat hebben we ook weer gehad, en juist op dat moment komt Alfred, John dus, met een programma over hem. Naar nu al bekend is geworden, bekent Joran vanavond ook weer iets. Daar houdt-ie van. Iets bekennen, en dan later zeggen dat-ie het niet heeft gedaan.

Dat komt omdat Joran weet hoe het werkt. Hij weet dat John, The Crime Reporter Formerly Known As Alfred (TCRFKAA), niet naar Peru is gekomen om het te hebben over panfluiten. Nee, John wil een scoop. Het liefst één die waar is, maar ook een scoop die achteraf niet waar blijkt te zijn is prima.

Mensen houden namelijk van scoops, die al dan niet waar zijn. Door scoops in z’n programma te hebben kan John dus misschien wel de helft van het aantal kijkers trekken dat het programma van Peter R. de Vries normaal trekt. Aan Joran heb je dan een goeie. Die zou de Holocaust nog bekennen als hij er mee op tv komt.

John en Joran hebben elkaar dus nodig, en als u verstandig bent gaat u vanavond het resultaat van die constatering niet bekijken. Als RTL verstandig is, zenden ze het zelfs helemaal niet uit. Ze kunnen beter de vakantie, en ik ga nu echt maar wat noemen, van 4 jongens en 4 meisjes uit, en ik noem maar een stad, Den Haag op, en ik noem maar een stad op een eiland, Chersonissos gaan uitzenden. Vermoedelijk heeft dat meer journalistieke waarde, en anders is het gewoon leuk om vier testosteronmonsters een, zojuist opgemaakte, levende barbiepop in het water te zien flikkeren.

Ja, zoiets dus…

11 reacties op “Joran van der Sloot”