Cocktail

Deze zomer had ik een reis geboekt naar een heus Bounty-eiland. Met m’n Hawaïshirt al aan en met een strandstoel en een parasol in m’n koffer meldde ik me op Schiphol. Dat werd genieten. Niet dus. Aangekomen op het Bounty-eiland bleek het niet helemaal aan mijn verwachtingen te voldoen. Anders dan wat je doorgaans hoort, bestaan de Bounty-eilanden niet uit witte zandstranden en idyllische palmboompjes.

Nee, het is er koud, rotsachtig en er leven alleen pinguïns, zeeberen en albatrossen. Hoe deze eilandengroep in de volksmond heeft uit kunnen groeien tot het symbool voor een paradijselijk eiland is mij een raadsel. Ze liggen namelijk verrassend dicht bij de poolcirkel, die Bounty-eilanden.

Maar goed, ik was er nu toch…., dus ik heb m’n strandstoel en parasol maar uitgepakt, op een rots neergezet en ben tussen een kolonie zeeberen gaan liggen. Dat bleek erg gezellig te zijn. Op een gegeven moment werd het zelfs zo gezellig dat het bier op was en we over moesten gaan op iets anders. Onze keus viel op een cocktail, we waren tenslotte op een Bounty-eiland.

De zeeberen en ik hadden al snel één van de pinguïns geroepen – zoals obers met een smoking hier wel eens voor pinguïn uitgemaakt worden, zo is het op het Zuidelijk halfrond de gewoonte pinguïns de bestellingen op te laten nemen –  en een Bloody Mary besteld. Toen de pinguïn na een tijdje kwam aanwaggelen met een dienblad vol Bloody Mary’s vroeg ik me opeens iets af. En het was niet hoe een pinguïn met die gekke vleugeltjes van hem in staat bleek te zijn een dienblad vast te houden.

Nee, het ging om het woord cocktail. Een gek woord voor een drankje. Voor zover ik weet komt het namelijk uit het Engels en daar betekent cock zoveel als lul en een tail is een staart. Dat maakt samen lulstaart. Doet me nog niet direct denken aan een mixdrankje met ijsblokjes en een leuk parasolletje erin. Een lulstaart zou prima een exotische vogel kunnen zijn, eentje met een wat merkwaardig gevormde staart bijvoorbeeld. Maar geen drankje. Toch bestelt de hele wereld cocktails en verschijnt er geen mals gebakken vogel op tafel.

Eenmaal weer thuis van mijn zeer geslaagde vakantie op de Bounty-eilanden heb ik Wikipedia maar eens geraadpleegd. Die zouden vast wel iets te zinnigs te melden hebben over de etymologie van het woord cocktail. Lees maar mee.Tsja…….Het woord voor mixdrankje komt dus uit de paardenwereld. Een paardenhitler noemde z’n niet raszuivere renpaarden zo en mixdrankjes zijn ook niet ‘zuiver’. Opgelost.

Nu graag nog een verklaring voor de naam van de broer van Martin Jol. Die heet namelijk Cock Jol. Het zal wel net zo’n stomme verklaring zijn als die voor het woord cocktail.

8 reacties op “Cocktail”