School

Een gastbrijdrage van Bil Spleethaar (dit zou een psudoniem kunnen zijn). Hij is leraar en gebruikt z’n vakantie om de frustratie van zich af te schrijven. Zo zien we dat graag, Bil. Ook uw frustraties over het werkende leven zijn van harte welkom. Sterker nog, alle frustraties zijn van harte welkom. Stuur ze naar redactie@onuitstaanbaar.nl. Dat is de eerste stap richting een plaats op deze wereldberoemde website.

Misschien weet u het wel, misschien niet. Uw held Bil verdient zijn centjes in onderwijsland. Ja, echt. Als leraar nog wel. Leraar, zult u zeggen, wat was dat ook weer voor figuur? Welke rol speelde een leraar op een school? Het is allemaal erg lang geleden dat u op school zat, of het was heel kort dat u op school zat.

In ieder geval is de leraar een uitstervende en bedreigde levensvorm. In het basisonderwijs is de kans dat je een mannelijke leerkracht tegenkomt uiterst klein tot nihil. Als je ze tegenkomt zijn ze boven de 55 jaar of homo.

Tja, welke stoere jongeman die op het punt staat zijn HAVO- of VWO-diploma te behalen gaat er nog naar de PABO? De PABO is verworden tot een blokfluitacademie, waar korfbalmeisjes leren fröbelen met crêpepapier en papier-maché, en leren punniken.

Tussen de bedrijven door lopen ze stage op een school waar alleen korfbalmoeders werken – uiteraard parttime, ouwe lullen die niet zo nodig meer hoeven en de jaren tot hun pensioen aftellen en de onvermijdelijke homoleerkracht, die steevast ordeproblemen heeft in groep 6, omdat hij de jongens in deze klas verplicht naar het songfestival laat kijken op vrijdagmiddag. Deze club mensen wordt aangevoerd door 2 akela’s, die het directeurschap in een duobaan delen.

De feminisering, lees vertrutting, van ons basisonderwijs is compleet, zodat de energieke jongeman die toch naar de PABO gaat tijdens zijn eerste stage zich al achter de oren krabt. ‘Waar ben ik nu in hemelsnaam beland?’

In het voortgezet onderwijs komt de leraar nog wel voor. Het is die slecht geklede figuur met witte sokken in sandalen waar u als ouder 6 minuten in een jaar mee spreekt op de school van uw kind. De figuur die uw kind moeilijke dingen probeert te leren, zoals wiskunde, Engels of Nederlands.

Zo ook uw held Bil. Bil geeft les op het VMBO. Hij probeert dat zo goed mogelijk te doen. Nu is Bil aan het uitrusten, 7 weken lang, van weer een schooljaar. Een schooljaar waar weer eens veelvuldig gesproken is over de schoolbevolking, de overvolle klassen, de collega die 4x per maand ziek is en de zich in zijn kantoor opsluitende schoolmanager. Het gaat af en toe ook over de kinderen op school. Maar niet te vaak alstublieft, want die willen toch niets.

Bil heeft nu vakantie.