De dag van/tegen/voor de…

Het is een leuk spelletje: dag van…typen in je googlebalkje en er dan telkens een ander woord achterzetten. Kijken of het bestaat. Het is nog leerzaam ook. Zo ben ik erachter gekomen dat onlangs de eerste dag van de komkommer heeft plaatsgevonden. 1 juli was het zover. Nog van harte, komkommer! Niet elk lang stuk groene groente heeft een eigen dag. Volgens Google moeten zowel de augurk als de courgette het voorlopig zonder stellen. Maar wat niet is, dat kan nog komen.

De afgelopen jaren is er namelijk een wildgroei van allerlei dagen die ergens voor, van of tegen zijn. ‘De mensen’ lijken de illusie te hebben dat het organiseren van een dag alleen al voldoende is om een einde te maken aan een misstand. Het tegendeel is waar. Neem nou Moederdag, dat bestaat al jaren en nog elke dag komen er weer nieuwe moeders bij. Het helpt allemaal geen reet.

Nu zullen de types die dat soort dagen organiseren wel weer zeggen dat het er ook niet direct om gaat de problematiek op te lossen, maar dat het gaat om awareness. Nou, daar heb ik dus niks mee te maken! Als je een Internationale dag van de vrede wil organiseren, dan zorg je ook maar dat er vrede is!

Wat dat betreft is de eveneens door de VN in het leven geroepen Werelddag van de televisie een dag die wat realistischer is. Een tv, dat moet te regelen zijn. In combinatie met de Wereldvoedseldag zou het zelfs een heel gezellig en ontspannen avondje op de bank kunnen worden. Een spelshow met Ron Brandsteder en borrelnoten, wat wil een mens nog meer? Bier. Nou, vooruit, doen we de dag van het Duitse bier er ook nog bij.

Zo wordt het nog wel wat, met al die dagen. Straks kan ik nog ophouden erover te klagen. Twee zinnen die niet zouden misstaan op de Gedichtendag. Wel achter elkaar, anders slaat het nergens op. Dan zijn het gewoon twee zinnen. Horen ze meer thuis op de dag van de zin. Een dag die niet bestaat. Jammer. Het is toch niet zoveel gevraagd, een dag van de zin? De andere 364 worden immers ingevuld met bovenstaande onzin.

Onzin die wel voor leuke krantenkoppen zou kunnen zorgen; helaas, maar ook wel terecht, laten de kranten echter de meeste dagen ergens voor, tegen of van links liggen. Dat recht hebben ze. Er is immers persvrijheid. Iets wat elk jaar gevierd wordt op 3 mei, tijdens de Internationale dag van de persvrijheid.

Enkele krantenkoppen die na een dag van iets in de krant zouden kunnen staan:

Dag van geweldloos verzet zonder incidenten verlopen’

Wereltdag fan de alvabeetizering ooc didt jaar weer grood sukses’

Internationale dag voor de beperking van natuurrampen opgeschrikt door tornado’

‘Neger geweigerd bij Internationale dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie

‘Opkomst bij manifestatie Internationale dag van het vermiste kind niet erg hoog’

Dag van de preventie afgelast in verband met aangekondigd noodweer’