Stil

De VVD, het CDA en de PVV zullen woensdag tijdens het debat met informateur Lubbers stil zijn. Dat moet een gek gevoel zijn. In zo’n blauw stoeltje zitten en weten dat je ook zult blijven zitten. Hoe dan ook. Niet met een ferme zwaai je zetel naar rechts kwakken en driftig naar de interruptiemicrofoon lopen om zo’n linkse betweter de waarheid te vertellen, maar gewoon jij en je blauwe stoel. De hele middag.

Met name voor Geert Wilders wordt het een lastige opgave. Normaal gesproken staat hij na nog geen twee zinnen van Joop Cohen al iets te schreeuwen over thee. Laat Femke Halsema alleen nog maar naar het spreekgestoelte lopen en Geert krijgt spontaan last van Gilles de la Tourette: ‘kutterdekut….linkse hobby…verschrikkelijk…kutterdekut…lul’. Is Pechtold eenmaal aan de beurt, dan zie je Geert vaak onophoudelijk ELITE, ELITE, ELITE door de interruptiemicrofoon schreeuwen.

Nu mag Geert van zichzelf niks zeggen. Het wordt een moeilijke middag voor Geert. Als ik tot de zogenaamde linkse elite behoorde die Geert zo verafschuwt, dan zou ik er nog eens een schepje bovenop doen morgen. Het is de ideale mogelijkheid om Geert terug te pakken voor dat jarenlange getreiter van ‘em.

Wat is er nou mooier dan met je duimen in je oren en met je vingers zwaaiend vlak voor Geert gaan staan roepen: ‘Nènènènènènènènènènènè….nènènènènènènènènènènènènènè……jij mag niet praten en ikke lekker wel.’ Of in je speech tussen neus en lippen door vermelden dat je van plan bent elke moslim 10.000 euro per maand bij te schrijven op z’n bankrekening, als-ie maar keurig elke week een geslacht schaap inlevert bij een nog nieuw te vormen bureaucratische instelling. Heerlijk. Zeggen dat je morgen klimaatneutraal naar Soedan vliegt om daar daadwerkelijk belastinggeld in een bodemloze put te gaan gooien. Ook mooi.

Geert wordt dan gillend gek. Zonder te gillen. Want dat mag dus niet morgen. Ik heb medelijden met de kantinejuf die in de pauzes van het debat Geert moet voorzien van een natje en een droogje. Waarschijnlijk loopt hij helemaal leeg tegen haar. Helemaal als de broodjes ham en Goudse kaas op zijn, en Geert het moet doen met een couscoussalade, gegarneerd met wat dadels en vijgen.