‘Oorverdovende stilte’

Google de woorden ‘oorverdovende stilte’ en je computer heeft binnen nog geen tiende van een seconde meer dan 70.000 resultaten gevonden. Het is blijkbaar een gangbare uitdrukking. Gangbare uitdrukking. Een bijvoeglijk naamwoord en een zelfstandig naamwoord die bij elkaar kunnen horen. Gangbare zegt iets over uitdrukking. Dat-ie geregeld gebruikt wordt.

De oplettende lezer – een lezer die oplet dus, ook al iets wat prima samengaat – heeft wel door waar ik naartoe wil. Die gangbare uitdrukking was namelijk de zogenaamde oorverdovende stilte. Ook een bijvoeglijk naamwoord gekoppeld aan een zelfstandig naamwoord. Alleen slaat het nergens op. En toch is het een gangbare uitdrukking. Dat wringt.

Het zou nu eigenlijk voor iedereen beter zijn deze zaak te laten rusten en te concluderen dat de ‘oorverdovende stilte’ een gangbare uitdrukking is vanwege het simpele feit dat hij vaak wordt gebruikt. Cirkelredeneringen, daarmee kun je gek genoeg alles wat krom is weer recht lullen.

Helaas komt u zo gemakkelijk niet van mij af. Ik moet nog wat kwijt over die zogenaamde oorverdovende stilte….Daar komt-ie: HET IS ONUITSTAANBAAR! OORVERDOVEND IS NIET STIL. OREN VERDOVEN ALLEEN BIJ VEEL LAWAAI. PREM DIE MET EEN OPGEVOERDE BROMMER HEIPALEN DE GROND IN PROBEERT TE SLAAN, DAT IS OORVERDOVEND!

STILTE IS JUIST PRECIES HET TEGENOVERGESTELDE VAN PREM DIE MET EEN OPGEVOERDE BROMMER HEIPALEN DE GROND IN PROBEERT TE SLAAN EN IS DERHALVE DUS OOK NIET OORVERDOVEND! GODVER.

Die laatste zinnen schreeuwtypte ik. Wanneer u mij had horen typen, dan zou het best eens oorverdovend geweest kunnen zijn. En dus vooral niet stil. Dat het nog maar eens duidelijk is dat die twee niks met elkaar te maken hebben. Iedereen die dat niet begrijpt zou je elke dag een half uur lang het woord STILTE! in zijn of haar linkeroor moeten schreeuwen. Of het rechteroor, dat doet er eigenlijk niet zo veel toe.

Zolang ze erna maar doorhebben dat er niks klopt van de uitdrukking die ze zo vaak gebruiken. In hun genante gedichtjes bijvoorbeeld. Want zo’n soort uitdrukking is het namelijk; één die het goed doet in vage gedichtjes van mensen die denken dat ze diepgang hebben en dat op geheel eigen wijze willen uiten. Het wekte dan ook nauwelijks verbazing dat bij de eerste van de 70.000 gegooglede resultaten al twee van dit soort gedichtjes opdoken. Lees, lach en huiver tegelijkertijd: hier en hier.

De schrijvers van deze prutswerkjes en alle andere mensen die het over een oorverdovende stilte hebben, kunnen wat mij betreft de pot op, en daar in alle stilte hun zonden gaan overdenken.

Blijf op de hoogte en volg ons op Twitter.

17 reacties op “‘Oorverdovende stilte’”