Piketpalen

Mark Rutte probeerde afgelopen dinsdag in perscentrum Nieuwspoort een flesje water open te maken. Het ging niet. Hij was zenuwachtig. De opener kon maar geen vat krijgen op het blauwe dopje; Mark drinkt water zonder koolzuur. Ook als hij uitleg geeft over mislukte formaties. Want dat zou Mark gaan doen.

Mark z’n gemoedstoestand kun je aflezen uit kleine dingen. Eerder deze formatie liep Mark nog likkend aan een ijsje over het Binnenhof; dan is-ie ontspannen. Of hij ontspant er van. Dat weet ik niet. Daar zijn de kip en ei-geleerden het nog niet over eens. In het geval hij er van ontspant, had hij beter met twee bolletjes vanille achter de tafel in Nieuwspoort kunnen gaan zitten. Nu zat hij er met flesjes water die moeilijk opengingen. Daar werd hij alleen maar nerveuzer van.

Uiteindelijk plopte de dop van het flesje. Opgelucht haalde Mark adem, maar het kwaad was al geschied. Hij was veel te zenuwachtig en als Mark zenuwachtig is dan kan hij alleen nog maar over piketpalen praten. Het is de reden van z’n vrijgezellenbestaan. Telkens als hij op een blind date is, begint hij weer over die piketpalen. En daar houden de vrouwtjes niet van. Piketpalen staan in de top vijf van minst geliefde gespreksonderwerpen tijdens blind dates. Vlak achter Tractor Pulling en gonorroe. Gevolg is dat Mark en die harde piketpaal in z’n broek steeds eenzaam afdruipen na weer een mislukte date.

Nu liep het anders. Tot z’n eigen verbazing deed de piketpaal van Rutte het prima bij de journalisten. De hele avond hoorde ik op alle zenders de piketpalen van Rutte voorbijkomen. Sterker nog, ook de andere bij de formatie betrokken politieke leiders hadden het alleen maar over de piketpalen van Rutte. Dankzij die palen zou de formatie zijn mislukt; dat stond als een piketpaal boven water. 

Piketpalen dit, piketpalen dat, piketpalen zus, piketpalen zo. Ik kon het niet meer horen. Piketpalen is echt zo’n woord dat heel gek gaat klinken als je het vaak zegt. Net als de bijnaam van assistent-bondscoach Dick Voorn: Cookie. Cookie slaat piketpalen in de grond. Een ergere strafregel bestaat er niet. Laat het TBS’ers honderd keer opschrijven en ze moorden nooit meer.

Bij iedere piketpaal raakte ik meer geïrriteerd, of beter gezegd: gepikeerd. Behalve als Femke het zei, dan werd ik er op de één of andere manier een beetje opgewonden van. Maar voor het overige was ik helemaal klaar met de piketpaal.

Vooral omdat ik ook niet wist wat het precies was. Een piketpaal. Dat probleem liet zich oplossen door in het woordenboek te kijken: een piketpaal is een richtpaal bij het uitzetten van wegen. Een volgend kabinet zal dus hoe dan ook flink aan de weg gaan timmeren.