De gekte van Van Gaal

Zo af en toe steekt het de kop op, de gekte van Van Gaal. Z’n gemoedstoestand verandert haast per seconde. Het ene moment zit-ie nog heel gezellig met z’n Truusje bij Mathijs Van Nieuwkerk aan tafel, het volgende moment staat-ie een Duitse journalist uit te kafferen voor een plastic bord met een biermerk erop.

Die transformatie van gezellige huisvader naar woedende, megalomane gek heeft volgens mij te maken met de eerder gememoreerde Truusje. Truusje heeft een kalmerende invloed op Louis. Af en toe aait ze Louis een half uur over z’n bolletje en dan kan hij er weer een paar dagen tegenaan.

Dat Truusje zo’n invloed heeft op Louis z’n gedrag werd vooral duidelijk toen hij tijdens de WK-finale in Johannesburg zat om de wedstrijd voor de NOS te analyseren. Louis mocht, tussen filmpjes van dronken oranje wortels die de polonaise liepen door, af en toe iets zeggen over de wedstrijd. Daarbij nog onderbroken door reclame, een helikopter die bloemetjes boven een plein dumpte en een Youri Mulder die z’n zinnen niet af zat te…

Een Louis in normale doen had dit nooit gepikt. Die had die gekke verweerde ragebol van Tom Egbers z’n hoofd getrokken, hem tegen de camera aangeslingerd, om daarna kokend van woede dat hele Soccer City weer te verbouwen tot de bouwval die het vroeger was. Als-ie echt slechtgemutst was, had ik hem er zelfs voor aangezien luid vloekend de drugsbaronnen in Soweto eens de waarheid te vertellen. Een boze Louis kent geen vrees.  

Van een boze Louis was daar in die kleine studio van de NOS in Soccer City echter geen sprake. Hij zat erbij als een mak schaap. Liet alles over zich heenkomen. Dat kwam omdat hij net vier weken vakantie had gevierd in z’n riante Portugese villa. Juist. Met Truusje. Die had hem er, terwijl Louis met een bacardi-cola in z’n Speedo aan de rand van het zwembad zat, 24/7 over z’n bolletje geaaid. Tja, dan kun je Louis nog eens in een warme studio af en toe een zinnetje laten zeggen om hem daarna gelijk alweer te onderbreken vanwege een filmpje waarin een als sinaasappel verklede Brabander denkt dat het 3-1 voor Nederland wordt.

Inmiddels is Louis alweer een tijdje terug van vakantie en ziet hij Truusje alleen als ze ’s avonds nog even een glas Rioja drinken. Dat is niet genoeg om de woedende, megalomane gek in Louis koest te houden. Zo vertelde hij maandag aan VI dat hij eigenlijk een hele aangename trainer is voor zijn clubs.

Ik zie hem al zitten met de beleidsbepalers in München, hard met z’n vuisten op tafel slaand: ‘Hallo jongens, hebben jullie eigenlijk wel door dat ik een hele aangename trainer ben?! Ja, zeg me maar even na Franz: Louis Van Gaal is een he-le aangename trainer…Goed zo Franz. En nu nog Duits praten zoals ik, zonder dat gekke Beierse accent van je, en ik blijf nog een jaartje’.

Op zo’n manier maakt Louis zich doorgaans belachelijk. Dat hebben we allemaal gezien toen hij als een agressieve, dronken schlagerzanger een menigte Duitsers stond toe te spreken na het kampioenschap. De enige manier om hier wat aan te doen, is Truusje tijdens de wedstrijden naast Louis te zetten in de dug-out. Zij moet toch ook wel kunnen wat Andries Jonker kan?

6 reacties op “De gekte van Van Gaal”