De kathaai

Mischien had voetbaltrainer en zelfverklaard orakel Aad de Mos het wel over de kathaai toen hij in z’n dug-out zat te schreeuwen: Godverdomme, weer die kuthai’. Met Aad weet je het immers nooit. Als er één trainer is die middenin een wedstrijd opeens de naam van een bedreigde vis kan gaan uitschreeuwen, dan is het Aad wel.

Aad lijkt zelf ook wel een beetje op een vis. Kijk maar eens goed naar z’n mond en z’n ogen. Alsof-ie elk moment in een grote kom met water kan springen. Een soort goudvis dus. Daarmee lijkt hij niks op de vis waar ik het met u over wil hebben: de kathaai. Deze vis dankt zijn naam aan z’n spleetvormige katachtige ogen. Totaal wat anders dan de goudvisogen van Aad.

En zo verschilt de kathaai op nog veel meer manieren van Aad de Mos. De kathaai is bijvoorbeeld van mening dat eenentwintig gelijk is aan tweemaal pi, terwijl volgens Aad eenentwintig het equivalent van vijf is. Het zijn allebei boude stellingen, maar op de één of andere manier vertrouw ik die vis meer. De kathaai is ook nog nooit ontslagen. Zomaar nog een verschil.

Ik kan daar nog wel een tijdje mee doorgaan; het opnoemen van verschillen tussen Aad de Mos en de kathaai. En ach…., waarom ook niet. Daar gaan we: wist u bijvoorbeeld dat er van de kathaai liefst 146 verschillende soorten zijn? Dit terwijl er van Aad de Mos godzijdank slechts eentje in het wild is aangetroffen. En één is ook echt één. Niet vijf en al helemaal niet eenentwintig. Nee, één Aad de Mos.

Daar hoef je dus ook niet voor te zetten om wat voor Aad de Mos het precies gaat. Het gaat altijd om die onuitstaanbare, druk springende en wartaal uitslaande Aad de Mos. Hoe anders is dat bij de kathaai. Om al die 146 kathaaien een beetje uit elkaar te kunnen houden, hebben de heren biologen allerlei woorden voor het woord kathaai gezet. Sommigen logisch, anderen een beetje gek.

De bruine en de vette kathaai zijn een voorbeeld van het eerste type naam. Die zijn respectievelijk bruin en vadsig. Logisch. Bij de sponshoofdkathaai en de Panamaspookkathaai ligt dat toch wat anders. Een sponshoofd en een Panamaspook, ik zou niet weten hoe dat er precies uit moet zien. Ja, een sponshoofd….die heeft op tv altijd een vierkant broekje aan, maar ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat de biologen de naam daar op gebaseerd hebben.

U zult nu wel denken, de verschillen tussen Aad de Mos en de kathaai zullen zo onderhand allemaal  toch wel een keertje besproken zijn? Nee hoor. Niets is minder waar. Wist u bijvoorbeeld dat Aad de Mos geen eieren legt en de kathaai wel? Ongelofelijk hè? Het houdt maar niet op.

Toch doe ik dat nu wel; dan blijven er nog wat verschillen over die u zelf kan verzinnen. Een ideaal spelletje voor als u binnenkort in de auto op vakantie gaat. Naar de Middellandse Zee bijvoorbeeld. Een zee waar de kathaai maar al te graag in zwemt. Aad de Mos niet. Hij kan niet zwemmen.

9 reacties op “De kathaai”