Musicals

Beste lezer, graag zie ik dat u deze tekst heel hard en quasi-overtuigend zingt. Of de melodie goed bij de tekst past maakt eigenlijk niet uit. Wanneer het even niet uitkomt zingt u gewoon één woord heel lang. Alsof het woord alleen 8 e’s en een j heeft bijvoorbeeld (als u niet weet hoe dat moet, kunt u onderstaand filmpje als voorbeeld gebruiken).

Voor een beter begrip van de tekst is het ook belangrijk dat u deze al zwaaiend aan een liaan in uw kamer uitvoert. Mocht u nou geen liaan in huis hebben dan moet u op z’n minst een gek dansje doen tijdens het zingen. Het liefst met een grote groep mensen in gekke pakjes achter u.

Zoals u wellicht doorheeft bent u in een musical verzeild geraakt. Excuses daarvoor. Het kon even niet anders.

Een musical is een soort toneelstuk met een flinterdun verhaaltje. Om dat te verbloemen barsten de acteurs om de zoveel tijd in zingen uit. Het kan over van alles gaan. Een figuur in een wonderlijk gekleurde jas, een vent met een enorme neus of een Zweedse popgroep. Het maakt eigenlijk niet uit. Zolang er maar lekker gezongen kan worden en de mensen mee kunnen klappen. Of ontroerd kunnen raken, dat doet het natuurlijk ook altijd goed. Musicals zijn in Nederland erg populair. Ruim vier miljoen mensen kijken jaarlijks naar de overdreven zingende homo’s en hysterisch zingende kutwijven.

De liedjes in zo’n musical zijn het ergst. De ballads hebben als enig doel de zaal zo snel mogelijk aan het janken te krijgen. Om dit proces te versnellen trekt de acteur/actrice een extra triest gezicht tijdens het zingen. Wat mij betreft zetten ze in de toekomst alleen een door midden gehakte ui op het podium. Dan kom ik ook een keer kijken. Dat lijkt me fantastisch. Met een zaal vol huisvrouwen drie uur lang naar een ui op een kruk kijken.

De uptempo nummers zijn ook verschrikkelijk. Er lijkt in de musicalwereld een soort wedstrijd bezig te zijn zo veel mogelijk woorden in een nummer te proppen. Daardoor moet de zanger(es) minimaal 30 woorden per 10 seconden zingen. Waarschijnlijk is dit bedacht om de tekst van de nummers te verdoezelen. Doorgaans zijn het namelijk genante teksten.

Zo zit er in het nummer ‘Mensenkind’ uit de musical Tarzan de volgende zin: En de dromen en visioenen die nog slapen in je bloed, komen allemaal tot leven en vriend, het komt wel goed. Wanneer iemand dit tegen mij zou zeggen, zou ik zeker niet denken dat het wel goed kwam. Ik zou denken: Visieoenen in m’n bloed. Help! En ze komen ook nog tot leven. Godverdomme! Verder doen ook de altijd aanwezige vogels en zon weer mee in dit nummer (hieronder te beluisteren dus).

Toch kan het snelle zingen niet te maken hebben met het verdoezelen van stomme teksten. Musicalmensen hebben namelijk ook nog de nare gewoonte alle woorden heel overdreven te ar-ti-cu-le-ren. Laat ik het zo zeggen: Frank Boeijen komen we voorlopig niet tegen in een musical. Gelukkig maar.

Het verschrikkelijke nummer ‘Mensenkind’

3 reacties op “Musicals”