De axolotl

Nee, dit is geen tikfout. Deze rakker hiernaast heet echt axolotl. Hij heeft waarschijnlijk gedacht: gek uiterlijk, dan ook een aparte naam. Alhoewel, axolotl is een aparte naam, maar het valt nog mee. Als de axolotl net zo’n gek had geheten als-ie eruitziet, dan had hij waarschijnlijk frdwefwgfakfgd geheten. Of htertdfsfsdnng, dat kan natuurlijk ook.  

En had hij frdwefwgfakgd of htertdfsfsdnng geheten, dan was hij waarschijnlijk ook Welshmen geweest in plaats van Mexicaan. Dat is de axolotl nu namelijk. Hij leeft alleen in Mexico en er zijn er naar schatting nog maar 1200 over. Ik vind het nog veel voor zo’n gek ding. Het zou net zoiets zijn als er hier in Nederland 1200 Sugar Lee Hoopers hadden rond gewaggeld. Dan hadden we met z’n allen ook gek staan te kijken.

De Mexicanen keken misschien ook wel gek op wanneer ze een axolotl zagen, maar vlak daarna aten ze hem toch ook gewoon op. De vergelijking met Sugar Lee Hooper loopt hier dus wel spaak; al hadden we gewild, we hadden Sugar Lee nooit opgekregen. Inmiddels zijn ze in Mexico ook gestopt met het eten van de axolotl. Hij wordt immers bedreigd.

Dat komt door de groei van Mexico City. Daardoor is het Xochimilcomeer drooggevallen, een belangrijk leefgebied van de axolotl. Het causale verband tussen de groei van een stad en het droogvallen van een meer ontgaat me, maar het schijnt er te zijn.

Misschien komt het omdat Mexico City heel erg arm is. En dat ze het gezegde ‘geld als water’ op een wat aparte manier geïnterpreteerd hebben. Geen geld, dan ook geen water. Op die manier. Tja, ik weet het ook niet.

In ieder geval heeft de axolotl er last van. Want het is dus een waterdier. Meestal. Daarom wordt hij ook wel Mexicaanse wandelvis genoemd. Een weetje dat ik u niet wilde onthouden. Doe er uw voordeel mee.

De axolotl is meestal een waterdier omdat hij bij volledige ontwikkeling opeens een landbewonende molsalamander wordt. Sinds Mexico niet echt meer een ontwikkelingsland is gebeurt dit echter nog maar zelden en treffen we die gekke wandelvis eigenlijk alleen nog maar aan in het water. Daar blijft hij lekker z’n hele leven in het larvale stadium. Is ook veel beter dan zo’n molsalamander. De hele tijd een beetje dingen kapotmaken, gek word je ervan.

Nee, de axolotl jaagt in het water liever op kleine prooidiertjes, zoals insecten en kleine vissen. Hij heeft daarvoor een aparte jaagmethode ontwikkeld. Hij viswandelt rustig op de kleine visjes af, wacht tot ze in de lach schieten vanwege z’n malle uiterlijk en slikt de lachende visjes zo, zonder te kauwen, in z’n geheel door. Lachend aan je einde komen doordat het gekste dier aller tijden je opeet, wie wil dat nou niet?

Nou, de axolotl zelf. Hij doet er alles aan in leven te blijven. Zo kan hij regenereren. Dat wil zeggen dat deze clown van het dierenrijk in staat is allerlei lichaamsdelen weer aan te laten groeien. Zelfs z’n hersens. Misschien dat clown Bassie dat ook eens kan proberen…Ik heb bij hem in elk geval ook het idee dat hij in het larvale stadium is blijven steken

Het maakt het allemaal nog gekker. Een dier dat overeenkomsten vertoont met Sugar Lee Hooper en clown Bassie, z’n hele leven blijft hangen in het larvale stadium, maar wel in staat is hele organen weer aan te laten te laten groeien. Het is een vat vol tegenstrijdigheden.

16 reacties op “De axolotl”