Het geheim van Van Bommel

Mark van Bommel, vroeger wond hij ondanks z’n gekke snorretje alle Limburgse vrouwtjes om z’n vingers. Hij had een geheime versiertruc. Nu hij gelukkig getrouwd is met de dochter van Bert van Marwijk gebruikt hij z’n versiertruc niet meer in de kroeg, maar op het voetbalveld. De scheidsrechter wordt ingepalmd. Z’n geheim? De aardappel.

In een artikel op de site van VI vertelt hij erover: ‘Uit bij Werder Bremen hadden we Kircher….Nadat ik een gele kaart kreeg, zei ik dat het er niet één was, maar vroeg ik hem gelijk waar hij eigenlijk zijn aardappels kocht’. Het is de openingszin waarmee hij in z’n Fortuna Sittard-tijd honderden vrouwtjes het bed mee in heeft geluld. Waar koop jij je aardappels? Briljant.

Ga dan maar eens niet met zo iemand mee naar huis. Of, in het geval van de scheidsrechters, geef zo iemand maar eens geel. Je krijgt het niet over je hart. En dat geldt niet alleen als Van Bommel het over aardappels heeft. Het werkt met veel meer producten.

In Limburg probeerde hij het wel eens met asperges. Dat ging ook prima. Tijdens de halve finale schijnt hij de Oezbeekse scheidsrechter Irmatov helemaal sufgeluld te hebben over een goed adresje voor gestremde paardenmelk, een typisch Oezbeeks drankje.

Nu moet u niet denken dat u vanavond in de kroeg maar even over radijsjes hoeft te beginnen en er meteen een horde wulpse Yolanthe’s voor uw neus staat. Zo werkt het niet. Je moet voor dit trucje wel een Mark van Bommel zijn. Het luistert heel nauw. Voor je het weet, heb je wel een gele kaart of een klap in je gezicht.

Het gaat om intonatie, een listig knipoogje op het juiste moment, een arm om de scheidsrechter/vrouw heen. Dat soort dingen. En eigenlijk kan alleen Mark van Bommel dat op de juiste manier. U kunt een halfuur over aardappels staan lullen en er gebeurt niks. Mark van Bommel hoeft alleen maar even de term ‘eigenheimer’ erin te gooien en hij kan weer ongestraft drie Spanjaarden tegen de grond werken.

Het is de licht intimiderende manier waarop Van Bommel het doet. Met een glimlach, maar toch dwingend. Thuis doet-ie het ook wel eens. Wat gelul waar de woorden ‘mud’, ‘kruimig’ en ‘vastkoker’ in voorkomen en plotseling staat z’n vrouw wel de vuilnis buiten te zetten of een lampje te vervangen. Het zijn de mysterieuze superkrachten van Mark van Bommel. Daar is geen weerstand tegen.

Zelfs tijdens het eten gebruikt hij z’n superkrachten wel eens. Tegen het eten zelf. Een goed getimed knipoogje naar de braadworst en hij wandelt zo uit eigen beweging Mark z’n mond binnen. Hij hoeft maar even met de juiste intonatie te vragen of de aardappel het een beetje naar z’n zin heeft en hij zweeft zonder al te veel gedoe richting Van Bommel z’n mond.

Het is een groter mysterie dan de balansbandjes en paragnost Henk De Gier bij elkaar. De boerenslimheid van Van Bommel is ook veel belangrijker voor het Nederlands Elftal dan voornoemde zaken. Daarom moet bij winst op Spanje dit kampioenschap de boeken in gaan als het aardappelkampioenschap.