Vuvuzela-record

Kent u Hoogezand? Niet? Ongelofelijk, want gisteren is Hoogezand toch flink op de kaart gezet. Het record hard-op-je-vuvuzela-blazen staat sinds gisteren namelijk op naam van dit Groningse dorp. Daarvoor stond het record nog op naam van geen enkel dorp. Ook dat is ongelofelijk. Het ligt zo voor de hand, met het hele dorp tegelijk op een toeter blazen. Dankzij Hoogezand is deze leemte in recordland nu gedicht.

Het werd voor Hoogezand ook eens tijd, want Hoogezand had nog helemaal geen record. Ja, in 1763 hadden ze het record zandbult-in-je-dorp-neerflikkeren gebroken, maar die poging werd uiteindelijk ongeldig verklaard omdat er teveel mineralen zaten in het zand dat gebruikt werd voor de recordpoging. Ze hebben er wel de naam voor hun dorp aan te danken.

In 1983 durfden ze het pas weer opnieuw aan. Wilden ze het record grootste kopje thee ooit op hun naam zetten. Hebben ze een Pickwick-fabriek beroofd en de hele bende in het, voor de gelegenheid met kokend water gevulde, gemeentelijke zwembad gegooid. Uiteindelijk heeft Amsterdam dit record enkele jaren geleden gebroken, daar stond de toenmalige burgemeester op. Heel mooi voor Amsterdam, maar hierdoor zat Hoogezand opeens wel weer zonder record.

Nou, dat konden ze dus mooi niet over hun kant laten gaan. Ruim 27 jaar hebben ze er over gedaan. Alles werd erbij gehaald: het record mutsen-op-je-hoofd-zetten, het record klokkijken, het record zwanen-uitschelden-terwijl-er-een-eend-op-je hoofd-zit; alles werd geprobeerd. Om uiteenlopende redenen (mutsentekort, mensen die te laat kwamen en een aanval van een horde boze zwanen) liep dit allemaal mis. Maar nu was daar dan eindelijk het geschenk uit de hemel: de vuvuzela.

Daar konden de Hoogezanders wel eens even met z’n allen heel hard op gaan blazen. In een filmpje op de site van RTL vertelt een vrouw op een podium dat ‘heel Nederland dit niet heeft bedacht, maar Hoogezand wel’. De woorden verlaten haar mond alsof het iets betreft waar men trots op kan zijn.

Wat we daarna te zien krijgen is de reden dat in dit land De Toppers een paar keer de Arena vol krijgen, dat men de TV-kantine van Carlo&Irene een soort kunst vindt, dat een supermarkt alleen maar wat oranje aan elkaar gestikte pluisjes hoeft weg te geven om meer producten te verkopen, dat…..naja, u snapt het wel: er stonden daar honderden volwassenen op een toetertje te blazen. Fijne beelden, dat wel.

Uiteindelijk hebben ze met z’n allen 127 decibel gehaald. Een record. Een record dat dus ook was behaald als ik daar moederziel alleen een potje had staan blazen; het was immers nog nooit eerder gebeurd. In de begeleidende tekst bij het filmpje staat overigens nog dat 127 decibel even hard is als het geluid van een straaljager.

Daarbij wordt niet vermeld of dit gaat over een straaljager die zich hoog in de lucht bevindt of dat het een straaljager is waarbij iemand uit Hoogezand met z’n oren op 5 centimeter van een brullende straalmotor trots staat te zijn op z’n record. Of – en dat zou het mooiste zijn – een straaljager die op het punt staat neer te storten op een middelgroot Gronings dorp waar ze op dat moment bezig zijn het record vuvuzelatoeteren neer te zetten. 

PS. Als je dan zo graag een record wil, maak dan een hele grote salade, zoals de Grieken. Hup, 6,5 ton tomaten, 3 ton augurken, 2 ton paprika’s, 1 ton uien, 800 kilo fetakaas en 500 kilo olijfolie in een grote bak gooien en je bent zo weer uit die crisis.

7 reacties op “Vuvuzela-record”