Luchtkastelen en luchthavens

Taal is gek. Let maar op. Kastelen zijn gebouwen, vaak gebouwd in de middeleeuwen, met een gracht eromheen en een paar leuke torentjes erop. Vroeger liepen er ridders en jonkvrouwen rond. De ridders zaten op een paard, de jonkvrouwen hadden een enorme jurk aan, waar niet zelden een hele batterij bediendes onder verstopt zat. Heel fijn allemaal.

Luchtkastelen zijn zo mogelijk nog mooier dan gewone kastelen. Alles kun je ermee. Je hoeft het alleen maar te dromen. Een kasteel van chocolade met op de binnenplaats 24 uur per dag live voetbalwedstrijden van Barcelona die niet aan elkaar geluld worden door Humberto Tan of Jack van Gelder terwijl er uit een vat de hele dag gratis wijn stroomt waar je geen kater van krijgt? Het kan allemaal in je luchtkasteel. Prachtige dingen zijn het.

Havens zijn gebieden waar schepen aanleggen om goederen af te leveren. Er werken ook veel mannen. Ze zitten in kranen, lossen goederen; ze doen mannendingen. Op de schepen zelf heb je nog de zeelieden; ook al mannen. In die haven moet het dus een gezellige boel zijn. Lekker over voetbal praten en lachen. En zuipen, en maar zuipen en zuipen. En dan nog een keer zuip, zuip. Daarna met een hoer van elf gulden mee en lekker pissen op de ontrouw der wijven. Heerlijk. De meubelboulevard is dan heel ver weg.

We zagen eerder dat je als je lucht- voor kastelen zet, het er niet bepaald minder op wordt. Dat dit niet altijd zo hoeft te zijn, bewijst het bed. Met lucht- ervoor wordt dat opeens een luchtbed. Een ding waar je om de haverklap de stopjes van kwijt bent en waarop je perfect voelt op wat voor ondergrond je de nacht precies doorbrengt. Maar er valt nog mee te leven. Uiteindelijk val je in slaap en kun je weer dromen. Over luchtkastelen bijvoorbeeld.

Zet lucht- voor havens en het wordt een heel ander verhaal. Dan verandert de gemoedelijke haven waar iedereen zich lekker klem zuipt in de hel op aarde. Je klemzuipen is er bijvoorbeeld wel vier keer zo duur als in een normale haven. Terwijl jezelf klemzuipen echt een voorwaarde is om te kunnen overleven op een luchthaven.

Het is er verschrikkelijk. Uit angst voor ontploffende moslims mag iedereen in een uniform je vragen om je uit te kleden zodat ze eens lekker in je poeperd kunnen voelen. Zal je in de haven niet gebeuren. Een schip laten ze nooit ontploffen. Moslims zijn bang voor water. Dat weet iedereen.

Schepen vertrekken ook altijd op tijd en storten nooit neer. Iets wat we van vliegtuigen niet kunnen zeggen. En dan zult u zeggen: ‘Ja, maar schepen kunnen toch zinken?’ Tuurlijk, maar vliegtuigen ook. Of denkt u soms dat zo’n vliegtuig dat net in zee is gestort heel lang blijft drijven. Nee hoor, dat doen ze ook al niet eens. Alles wat met een luchthaven te maken heeft is waardeloos. Echt waar.

Lucht kan dus woorden zowel een positievere als negatievere betekenis geven. Een merkwaardige eigenschap voor iets wat eigenlijk niks is.

14 reacties op “Luchtkastelen en luchthavens”