De Quokka

De wat?! De Quokka. Q-U-O-K-K-A. Het rijmt op mokka, maar daar heeft het niks mee te maken. Van mokka kun je een taart maken, van de quokka niet. Misschien kan het trouwens wel, maar het is voor zover ik weet nog nooit gedaan. Het is ook een beetje raar, want de quokka is een klein soort kangaroe uit Australië, ongeveer even groot als een eekhoorntje. En je gaat hier in Nederland ook geen eekhoorntjestaart bakken. Hoogstens eekhoorntjesbrood.

Bovendien, Australiërs houden helemaal niet van taart eten in een kringetje ter ere van iemands verjaardag. Daar zijn ze te avontuurlijk voor. Ze staan veel liever een stok tussen de kaken van een krokodil te duwen. Als het koud is dragen Australiërs ook nooit een shawl; welnee ze vissen gewoon een slang uit hun achtertuin en draperen die om hun hals.   

De Quokka wordt dus niet bedreigd omdat er taart van hem gebakken wordt. Zijn we daar alvast uit. Dan blijven er nog maar 38 miljoen andere redenen over waardoor hij niet bedreigd wordt. Zo is een andere reden waarom de quokka niet bedreigd wordt dat hij maar heel weinig vliegt en dus zelden betrokken is bij een vliegramp. Zeker ook omdat vliegtuigen van Qantas, de nationale luchtvaartmaatschappij van Australie, nooit crashen.  

De Quokka wordt wel bedreigd vanwege de grote hoeveelheid ingevoerde vossen in Australië. Die staan tijdens hun offerfeest massaal quokka´s te slachten op hun balkonnetjes. Lange tijd is het bestuur van het Australische Grote Dierenbos blind geweest voor deze ontwikkelingen. Premier Willy Wombat wuifde de problemen altijd weg met z´n schattige wombathandjes. Nu is er gelukkig een blondkuifkoala opgestaan die het beestje wel bij de naam noemt. Hij zegt altijd: ´Die ingevoerde vossen verliezen wel hun haren maar niet hun streken; we voeren ze allemaal aan de haaien´.

Willy vindt dat niet nodig. De vossen zijn er immers bijgehaald toen de dieren ze wel nodig hadden vanwege een konijnenplaag (ze scheten de hele boel eronder en iemand moest het schoonmaken), dus ze horen er gewoon bij. Bovendien weten de vossen niet beter dan dat ze quokka´s moeten slachten op hun balkon. Het zijn volgens Willy hele slecht ingevoerde vossen.

Maar ja, ondertussen is de quokka bijna weg uit Australië. Jammer, want het is een heel gezellig beestje. ´s Nachts gaan ze bijvoorbeeld heel gemoedelijk op zoek naar blaadjes. Dat gezoek naar die bladeren schijnt nogal wat energie te vreten, zodat ze overdag alleen maar uitrusten in de struiken. Tja, Australie is ook helemaal volgebouwd dus wat blaadjes zijn niet snel gevonden. Helemaal niet als je overdag al ligt uit te rusten in een struik.

Maar niet te hard geoordeeld, want ze hebben het echt heel gezellig met elkaar. En dat is ook wat waard. Ze leven in kleine familiegroepjes die onderling ook nog eens contact hebben met elkaar. Bijvoorbeeld wanneer ze bij elkaar op verjaardagsvisite gaan en een stukje taart eten. Inderdaad, mokkataart.

6 reacties op “De Quokka”