Het mishandelen van bejaarden

In Nederland worden jaarlijks 200.000 ouderen mishandeld. En niet alleen in Nederland krijgen de ouderen er van langs. Ook in het buitenland beuken ze lustig op de bejaarden in. Daarom is het vandaag de Internationale Dag tegen Mishandeling van Ouderen. Heel gek, dat daar dan gelijk weer een dag tegen moet zijn, maar ook het mishandelen op zich is natuurlijk gek.

 Wat spookt er door mensen hun hoofd vlak voor ze zo’n bejaarde op hun bek timmeren? Ik kan me daar niks bij voorstellen. Sowieso vind ik het slaan van mensen al gek, maar de lol die je haalt uit het slaan van een veel oudere medemens gaat me echt boven de pet. Voelt het lekkerder als je met je hand terechtkomt op zo’n gerimpeld huidje? Is het lekker om heel hard aan die enorme bejaardenoren te trekken? Ik weet het niet.

Feit is wel dat het volgens de ANBO in alle lagen van de bevolking voorkomt. Frederik Jan van Hier tot Gunder staat met een golfclub op z’n oude moedertje in te hakken, terwijl Henk en Ingrid realtime Carmageddon speelden door met hun opgevoerde Honda Civic (met siervelgen en 4 uitlaten) op opa in te rijden.

Het blijft niet alleen bij fysieke mishandeling van ouderen. Ook psychische mishandeling is zeer geliefd onder de Nederlandse bevolking. Daar kan ik me al iets meer bij voorstellen. ’s Ochtends heel vroeg – en dan bedoel ik ook echt heel vroeg, want bejaarden staan al om 5 uur op – naar binnen sluipen bij zo’n bejaarde en z’n kunstgebit verstoppen. Vervolgens een uurtje later weer aanbellen met een heerlijk ontbijtje. Uiteraard geen pap, maar een heerlijk knapperig croissantje of iets dergelijks.

Dat is genieten. En ze durven het ook niet te weigeren hè. Zo ging dat immers niet in die goeie oude tijd. Je had niks te weigeren vroeger. Gevaar is wel dat één en ander alsnog uitloopt op lichamelijke mishandeling. Na een paar hapjes van zo’n knapperig croissantje is dat hele gehemelte natuurlijk aan gort geknaagd.  

Een ander ideetje is – maar dat is wel iets voor de technici onder ons – om een zendertje in zo’n scootmobiel van ze te stoppen. Is het opeens een radiografisch bestuurbare scootmobiel met een verbijsterde bejaarde aan boord. Hartstikke leuk om met een groepje vrienden vanaf het balkon, met een joystick wedstrijdjes te doen. Wie het laatst durft te remmen voor de bocht ofzo.  

Zelf zou ik de radiografisch bestuurbare scootmobiel met bejaarde aan boord naar Uithuizen sturen, alwaar morgen de jaarlijkse kermis begint. Eens kijken hoe de plaatselijke randgroepjongeren omgaan met een oud vrouwtje in een scootmobiel op hun botsautootjesbaan….        

Zo zie je maar, heeft de ANBO toch gelijk; in ieder van ons huist een bejaardenmishandelaar. Ook in mijn zieke geest. Dit stukje is nu klaar. Ik ga naar buiten; een bejaarde helpen met oversteken. Het wordt de A28 denk ik.

73 reacties op “Het mishandelen van bejaarden”