Te warm geklede bejaarden

Afgelopen weekend was het mooi weer, tenminste dat dacht ik. Toen ik in mijn luchtige blouse en korte broek naar buiten was gegaan voor een wandeling, begon ik even te twijfelen over mijn kledingkeuze en het mooie weer. Bij het passeren van het bejaardentehuis in mijn buurt schuifelde er namelijk een heel peloton bejaarden langs die gekleed waren in wollen truien en dikke jassen.

Snel tilde ik m’n arm op en rook eens aan mijn al ietwat vochtig geworden luchtige blouse. Een lichte zweetgeur maakte zich meester van  mijn neus; het was wel degelijk ontzettend warm. Derhalve was niet ik verkeerd gekleed, maar waren de bejaarden gek geworden.

Ach, ja dat was ook zo…., bejaarden trekken zich niks aan van zaken als hogedrukgebieden en koperen ploerten die de hele dag op hun krasse knarretje schijnen. Zij trekken ongeacht het weer gewoon dat lamswollen pak uit de kast en knopen hun stropdas er nog eens extra stevig bij vast. Ook zoiets, waarom dragen bejaarde mannen altijd een stropdas? Het is niet zo dat ze later op de dag nog een belangrijke zakenlunch hebben aangaande een nieuw te bepalen strategie voor hun bedrijfje in te lang doorgekookte bloemkool.

Dat te lang koken van allerlei groenten, is dat er misschien de oorzaak van dat bejaarden resistent zijn tegen warmte en gewoon nog even zo’n wollen spencer over hun overhemd en das aantrekken als ze door het raam van het bejaardenhuis een mus dood van het dak zien vallen. Zoiets moet het wel zijn.

Het te lang koken van groente is immers één van de grootste verschillen tussen bejaarden en jongere mensen. Anders zou alleen dat eeuwige gebrei de oorzaak kunnen zijn van het kleedgedrag van de bejaarde. Maar wat breien en dikke wollen truien met elkaar te maken zouden kunnen hebben, is mij volstrekt onduidelijk. Nee, dat te lang koken van groente is een veel logischere verklaring.

Overigens  is het maar zeer de vraag of de bejaarden wel echt resistent zijn tegen hitte. Bij een hittegolf ligt het sterftecijfer onder bejaarden immers veel hoger. Bejaardenhuizen schijnen daar zelfs draaiboeken voor te hebben. Met trechters worden er, tussen het eten van het bloemkoolpapje door, liters water in de bejaarde mondjes gegoten. Het helpt niet veel.

Maar ja, wat wil je ook wanneer je er bijloopt als zou de Elfstedentocht elk moment van start kunnen gaan. De bejaardenhuizen zouden beter massaal over kunnen gaan tot het uitdelen van teenslippers, zo’n kekke kleurige bermuda en een hippe Hawaiiblouse. Beter voor de bejaarden en ook beter voor ons; dat ziet er immers lollig uit.

7 reacties op “Te warm geklede bejaarden”