Drie zoenen

In Nederland geven mannen en vrouwen elkaar soms drie zoenen. Soms hoort het bij het welkom heten of het afscheid nemen, soms worden de lippen getuit bij een felicitatie. Wanneer een relatie van dien aard is dat men kan overgaan tot het geven van drie zoenen is niet bekend. Daar is niet echt een eenduidige regel voor. Het gebrek aan een regel zorgt voor verwarrende, doch voor omstanders vermakelijke, situaties.

Mensen moeten in zo’n onduidelijk geval bij het schudden van de hand maar kijken wat de ander doet en daar razendsnel op anticiperen. Iemand drie zoenen geven zonder dat diegene terugzoent, maakt je gelijk tot een soort mondverkrachter. Dan liever even afwachten. Maar wanneer je beiden zo’n anticiperende rol aanneemt, kunnen er ook gekke dingen gebeuren. Door twijfel in het zoengedrag is het bijvoorbeeld mogelijk dat je allebei als eerste de linkerwang voor een zoen uitgezocht had. Sta je opeens half te tongen met degene waarvan je vijf seconden geleden überhaupt nog niet wist of-ie wel terug zou zoenen.

Het meer voortvarende zoentype neemt gelijk zelf het heft in handen. Om het leed van de voorgaande alinea te voorkomen, zegt hij/zij je van tevoren dat er gezoend gaat worden. ‘Hèhè…, eerst effe lekker zoenen hoor’. Vaak zijn dit ook de figuren die het geven van drie zoenen verwarren met het geven van drie kopstoten waarbij de lippen toevallig het hoofd van de ander als eerst raken. Zoenenthousiastelingen die hun hoofd tijdens het zoenen als een soort Pierre Wind door de ruimte slingeren.

Ook van het enthousiaste slag mensen is de zoenprater. Ze kan niet wachten met de drie zoenen tot ze een felicitatie of een andersoortige mededeling gedaan heeft aan de zoenontvanger. Daarom praat ze tussen het zoenen door: ge…SMAK…..feli…..SMAK……ci….SMAK……teerd. Het valt u misschien op dat ik voor dit type zoener alleen een vrouwelijk persoonlijk voornaamwoord gebruik; dat komt doordat deze zoener altijd een tante is. Waarschijnlijk de vrouw van de oom die altijd Maltbier drinkt.

Om uw tante voortaan met gelijke munt terug te betalen kunt u bij de volgende zoenpraatfelicitatie elke lettergreep van gefeliciteerd beantwoorden met een welgemeende eigen lettergreep: on……SMAK……uit…..SMAK…..staan…..SMAK…..baar! Onuitstaanbaar dus. Want dat is het.

15 reacties op “Drie zoenen”