Turkse piloten

O jee…, de door Pieter van Vollenhoven geleide Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft geconcludeerd dat de Turkse piloten wel degelijk iets viel te verwijten toen ze hun vliegtuig vorig jaar in een weiland nabij Schiphol parkeerden. Daar zijn ze in Turkije niet blij mee.

Direct na het ongeluk werden de piloten daar als ware helden postuum geëerd. Zonder enige vorm van onderzoek werd geconcludeerd dat het in elk geval niet aan de piloten had gelegen, terwijl de eerste feiten die na de crash voorzichtig binnen druppelden toch deden vermoeden dat er een knuppel aan de knuppel had gezeten.

Nu dat door dit Nederlandse onderzoek is bevestigd ben ik bang dat er de komende tijd nog bijzonder weinig Nederlandse tulpenbollen de Bosporus over zullen steken. Hoe hebben we het aangedurfd om in een onderzoek überhaupt de rol van de piloten mee te nemen?

Het waren immers Turkse piloten en die doen volgens de Turkse autoriteiten nooit iets verkeerd! Waarom hadden die stomme Hollanders ook geen landingsbaan gebouwd op de plek die de piloten hadden uitgezocht om te landen? Zo redeneren de autoriteiten aldaar.

Het zou me niet verbazen als ze Pieter van Vollenhoven nog zouden verwijten dat hij met z’n enorme oren geen poging heeft gedaan om, à la Dombo, op te stijgen en het vliegtuig zo in veilige haven te brengen. Dat nog eerder dan accepteren dat ook een landgenoot wel eens een foutje maakt.

14 reacties op “Turkse piloten”