De eierbal

Er zijn allerlei manieren om een ei te eten. Net als z’n grote broer, de kip, is het een veelzijdig product. Je kan hem gewoon bakken in een koekenpan. Dat kan iedereen. Eitje. Spek erbij en je komt de dag wel door.

Voor de iets meer verfijnde mens is er de omelet: het ei kloppen met wat melk, wat kruiden en misschien ook nog een champignon erbij, dit goedje in een koekenpan gieten en binnen 5 minuten zit je te smullen. Zelfs een mislukte omelet is een officieel recept. Dan heet het plots ‘scrambled eggs’. Niet geheel toevallig afkomstig uit de Britse keuken trouwens.  

Allemaal vrij normale recepten, die het ei recht doen. Beetje melk en wat kruiden, daar kan een ei prima mee omgaan. Daar hoor je hem echt niet over. Pas bij het gevulde ei begint hij wat tegen te sputteren.

In dit recept wordt hij namelijk eerst hard gekookt en daarna doormidden gehakt. Da’s al niet fijn natuurlijk. Vervolgens wordt het eigeel verwijderd om samen te worden gevoegd met mayonaise, een product dat gek genoeg voor een groot deel bestaat uit eidooiers. Deze substantie wordt, om het nog wat gekker te maken, weer teruggeplaatst op de plek waar nog niet zo lang geleden het hardgekookte eigeel zat. Dit geheel wordt een gevuld ei genoemd. Ik noem het altijd een hard gekookt ei met anderhalve dooier en een hoop extra werk.

Van dat soort fratsen houdt het ei dus niet. Maar het kan nog gekker. In het noorden en oosten van Nederland is het ei namelijk al geruime tijd terug te vinden achter de vitrine van de snackbar. Vermomd als uit de kluiten gewassen bitterbal ligt hij daar te wachten tot hij wordt toevertrouwd aan het frituurvet. En dit, beste mensen, gaat het ei te ver. Wanneer je hem eerst hard kookt, voorziet van een ruime hoeveelheid smerige ragout en hem tot slot door een berg paneermeel rolt, dan is bij het ei ook het figuurlijke kookpunt bereikt.

Dat hij daarna door een dikke Groninger uit Oude Pekela, tussen twee frikandellen en een berelul met pindasaus door, naar binnen wordt geschrokt alsof het niets is, zal hem ook geen goed doen. Helemaal niet als hij had gemerkt dat hij vlak daarvoor in een dikke klodder mayonaise was ondergedompeld. De combinatie van ei met ei schijnt nogal populair te zijn.

12 reacties op “De eierbal”