Teletekstpagina 316

Vorige week bestond teletekst dertig jaar. Al dertig jaar kun je door drie knopjes op je afstandsbediening in te toetsen op de hoogte blijven van al wat er speelt in de maatschappij. Voor mij is dat niets minder dan een wonder. Ik vind het fascinerend hoe ik met die drie knopjes de tv in mijn macht heb. Nu zegt dit niet veel; ik vind de werking van een waterkraan, een batterij of een klok even wonderlijk en knap.  

Toch heb ik meer met teletekst. Het is misschien wel dat heerlijke jaren ’80 uiterlijk dat al sinds mensenheugenis (maar voornamelijk sinds de jaren ’80) aan dit medium kleeft. Waar de kraan met z’n tijd mee is gegaan, ziet teletekst er voor mij al tientallen jaren hetzelfde uit. Het is authentiek. Authentiek lelijk. Maar ook dat is authentiek.

Tot zover niets dan lof voor teletekst. Maar zo weinig ze met het uiterlijk klooien, zo veel verandert er de afgelopen tijd aan de inhoud van teletekst. Wegens bezuinigingen hebben enkele rubrieken het veld moeten ruimen. Waaronder ook mijn lievelingsrubriek: pagina 316, de ergernissen.

Heel erg jammer. Via deze rubriek kon Jan en alleman zich namelijk ergeren aan wat er volgens hen allemaal verkeerd ging in medialand. Omdat Jan en alleman knettergek is, zorgde dat voor een rubriek die dagelijks op mijn lachspieren werkte. Van alles passeerde de revue. Men ergert zich aan de gekste dingen.

Ook deze hele website is er op gebouwd, maar waar de mensen die pagina 316 bevolken zich allemaal aan ergerden…..daar vallen wij bij in het niet. Joop Rietekut uit Raamsdonkveer kon zich bijvoorbeeld maar zo ergeren aan een haar op het hoofd van Erwin Kroll dat tijdens het weerbericht volgens Jopie niet goed zat. Of Erwin soms geen kam had. Mevrouw van Zetten uit Tiel zou zich er dan weer aan kunnen ergeren dat de Studio Sport presentator van dienst geen stropdas droeg. Zo ging dat vroeger niet!

Deze twee voorbeelden zijn bedacht; Joop Rietekut bestaat helemaal niet en mevrouw van Zetten heeft het al druk genoeg met Mart Smeets begrijpen. Ze zijn echter minder gek dan wat ik in werkelijkheid op internet aantrof na een zoektocht naar een pagina 316 ergernis. Daar verscheen opeens een hele mooie ergernis van Pieter van der Meulen uit Nijmegen op mijn beeldscherm. Hij kon het niet verkroppen dat de NOS en de Vlaamse VRT op teletekst verschillende eindtijden hanteerden bij het WK saunazitten dat recent was gehouden in Finland. Hij was oprecht boos over deze grote misstand. Prachtig.

Wanneer je echt veel geluk had reageerde er de dag daarna nog een Rien Strubbeltjes uit Aalten op de ergernis van Pieter uit Nijmegen. Dat Pieter het toch echt verkeerd had gelezen en beide omroepen echt over 3 uur en 46 minuten hadden gerept. Met vaak nog een persoonlijke sneer richting Pieter erbij ook. Of hij zelf misschien drie uur in de sauna had gezeten voor hij de berichten las ofzo. Heel fijn.

Dan zat ik dus te genieten op de bank. Helaas kan dat nu niet meer. Om de pijn te verzachten ben ik me zelf maar aan allerhande dingen gaan ergeren op deze website, maar liever had ik toch op teletekstpagina 316 gestaan met bovenstaand relaas.

11 reacties op “Teletekstpagina 316”