Jojohan Derksen

Hij is niet van de buis te slaan als er iets over voetbal gezegd moet worden. Naast hoofdredacteur van het blad Voetbal International is Johan Derksen het vleesgeworden testbeeld op voetbalgebied. Elke maandag zit-ie Hans Kraaij Jr. niet serieus te nemen op RTL7, vrijdag is-ie ook te zien op RTL7, maar dan zonder Hansie en ondertussen komt hij ook nog in andere tv-programma’s vertellen hoe het in elkaar zit. Zelfs de meest notoire (een lievelingswoord van Johan) voetbalhater moet zijn snor wel eens op tv hebben gezien.

Die snor heeft hij al jaren. Het is een soort handelsmerk. Net als z’n sigaar. Vroeger zaten hij en Hugo Camps – oude, geile Vlaamse lul die altijd lang van stof is* – Ruud Ter Weijden nog aan longkanker te helpen in een Hilversumse studio. Ze zaten te babbelen in een rookgordijn dat zijn weerga niet kende. Als een soort illusionist kwam de snor van Derksen bij tijd en wijle, door de rook heen, in beeld en hoorde je hem wat mopperen. Een fantastische act. Zeker omdat hij zichzelf ondertussen had veranderd in een walrus.   

Tegenwoordig mag hij niet meer roken op tv en praat hij niet meer met Ruud, maar zit hij een soort komische act met Wilfred Genee op te voeren. Met Gijpie als hofnar en Kraaij Jr. als dorpsgek. Dat is niet het enige wat veranderd is; Johan lijkt ook niet meer op een rokende walrus. Hij oogt soms zelfs slank. En dan oogt-ie opeens weer dik. Heeft-ie een maand lang aan één stuk door gehaktstaven gegeten. En dan is-ie ineens weer slank. Heeft-ie een maand lang alleen maar magere yoghurt gegeten.

Zo gaat dat maar door. Gehaktstaven – plofkop – magere yoghurt – smal gezichtje – gehaktstaven- plofkop – magere yoghurt – smal gezichtje…….Dat is het leven van Jojohan Derksen.

Jojohan in een gehaktstavenperiode:       

  

Jojohan praat over z’n eigen uiterlijk en dat van Wilfred Genee. Hij zit in z’n magere yoghurtperiode (al lonkt de gehaktstaaf)

Jojohan Derksen over de ‘eu’, gewoon omdat het leuk is. Vermoedelijk zit hij hier wel in een magere yoghurtperiode (misschien met kleine stukjes gehaktstaaf erin) 

*Mocht ik die beschrijving van de persoon Camps op Campsiaanse wijze opgeschreven hebben, dan was-ie een stuk langer geweest. Alleen al over de eerste letter van z’n voornaam had hij een boek vol met bijvoeglijke naamwoorden kunnen schrijven (‘De H is een zeer  mooie, bescheiden, maar toch ook ontzettend invloedrijke letter uit het Latijnse alfabet die in al z’n eenvoud voor veel meer staat dan wij kunnen bevatten. Drie simpele doch doeltreffende streepjes…..’ Lees meer in het boek: ’Hugo Camps en de letter H’  ISBN 265658774).

2 reacties op “Jojohan Derksen”