Zwitsers

Ze zeggen dat berglucht goed voor je is. Ik geloof er niks van. Zwitsers lopen er namelijk dagelijks in rond en ik ken geen enkel volk dat zo geschift is als de Zwitsers. Ze spreken er vier talen maar in geen enkele van die talen zijn ze ook daadwerkelijk te verstaan. Dat komt doordat ze een eigen dialect bedacht hebben. Typisch iets voor die Zwitsers; al vier verschillende talen hebben en dan ook nog gekke dialecten gaan spreken. De gemiddelde Duister verstaat geen flikker van wat zo’n Zwitser allemaal in het Duits uitkraamt.    

Zo is hieronder een Zwitser met een gek hoedje te zien die z’n uit de kluiten gewassen grasmaaier wat moeilijk aan de praat krijgt. Ondertussen heeft-ie daar het één en ander over te melden in het Zwitserduits. Niet te verstaan. Dat die grasmaaier het uiteindelijk gaat doen, zal het er ook niet beter op maken. Jammer genoeg stopt het filmpje dan. Ik had nog uren naar die vent kunnen luisteren.

Herrie maken kunnen de Zwitsers als geen ander. Lopen ze niet met een lawaaierige grasmaaier rond dan klingelen ze wel ergens met wat grote koebellen de boel bij elkaar of staan ze een drachtige koe na te doen op een alpenhoorn. Zijn ze geen lawaai aan het maken met grasmaaiers, koebellen of alpenhoorns dan is de kans groot dat ze met z’n allen aan het stemmen zijn. Dat doen ze veel in Zwitserland. Over allerhande onderwerpen.

Vorig jaar konden ze stemmen over een verbod op minaretten. Die gekke Zwitsers stemden voor het verbod. Er waren immers al vier van die dingen. Dat was wel eventjes genoeg. Er moest ook nog genoeg ruimte overblijven voor kerktorens met een enorme ui in top. En ook wanneer je met een lawaaierige grasmaaier in de wei loopt, wil je natuurlijk niet plotseling tegen een minaret opknallen.   

Voor een minarettenverbod dus. Maar tegen het voorstel om dieren het recht op een advocaat te geven. Daar konden ze namelijk gisteren over stemmen. In Zurich was het al sinds 1992 gebruikelijk dat dieren werden bijgestaan door een advocaat en nu wilde men wel eens weten wat de rest van het land hiervan vond. De rest van de Zwitsers was in ruime meerderheid tegen de Zuricher praktijk.

Voorlopig kunnen de dieren dus niet meer op een gedegen rechtsbijstand rekenen. Want dat was in Zürich wel de gewoonte. De Zwitserse raadsman Antoine Götschel heeft daar bijvoorbeeld een goudvis vertegenwoordigd in de rechtbank. Echt waar.

Waar de goudvis precies terecht voor stond is niet bekend. Een grove snelheidsovertreding in de bebouwde kom ligt voor de hand, maar misschien hield deze goudvis ook wel gewoon al dertig jaar een vrouw gevangen in z’n zelfgebouwde kelder. Ik weet het niet. Het schijnt wel dat de goudvis gebruik heeft gemaakt van z’n recht om te zwijgen. Van het dreigement dat-ie z’n hele verdere leven zou worden opgesloten in een hele kleine ruimte was-ie ook al niet echt onder de indruk.

Ik ben benieuwd waar het volgende referendum in Zwitserland over gaat. Hopelijk zet de trend door en wordt het nog belachelijker dan een minarettenverbod en advocaten voor dieren. Misschien iets over mannetjes met blauwe hoedjes die tegen hun grasmaaier staan te praten. Ik ben voor.

7 reacties op “Zwitsers”