De internetredactie van Voetbal International (deel 2)

Na mijn mail aan de internetredactie van Voetbal International – waarin ik ze vriendelijk verzoek om de naam Bert van Marwijk weer te veranderen in Mart van Berwijk en Bart van Merwijk (een klein naamgrapje, leuk of niet dat mag u zelf bepalen, maar bovenal ook nog van belang voor het vervolg van de column) en vaststel dat het de redactie ontbreekt aan zelfspot omdat ze ‘…van Voetbal International’ hebben weggehaald na ‘betweterige journalist’ – ontspon zich de volgende correspondentie met een mannetje van VI.

Geachte heer Zwoebstra,

In de voorwaarden kunt u lezen dat het niet gebruikelijk is te corresponderen over lezerscolumns, maar bij deze – fatsoenshalve – een korte reactie. Vanwege de aardige insteek heb ik de column laten plaatsen, waarbij uw poging tot humor zeker niet over het hoofd is gezien, maar die kunt u naar onze beoordeling als niet geslaagd beschouwen. Daarnaast is het, zoals u zelf ook al aangeeft, volstrekt niet van belang om het medium te noemen dat een ‘betweterige’ journalist vertegenwoordigt. Dat heeft niets te maken met zelfspot dan wel een gebrek eraan. Elke journalist is een betweter. Het zij zo.

Met vriendelijke groet,

Ron Westerhof

Mijn reactie:

Geachte heer Westerhof,

Het is niet gebruikelijk dat ik reageer op mailtjes van betweterige internetjournalisten van Voetbal International (alhoewel het medium dat u vertegenwoordigt eigenlijk niet van belang is; het had net zo goed de Bemmeler Courant kunnen zijn).

Zoals u hierboven kunt lezen is het niet gebruikelijk dat ik reageer op mailtjes van betweterige internetjournalisten van Voetbal International, maar bij deze -fatsoenshalve- een behoorlijk lange reactie.

Ik ben blij te lezen dat u en uw redactie een alwetend orgaan op het gebied van grapjes zijn; en dat u op deze manier – kennelijk beter dan de schrijver zelf – kunt beoordelen wat er precies wel en niet in zijn column thuishoort. Chapeau! 

Dat u kunt bepalen wat wel of niet onder de noemer geslaagde humor valt, is al een hele prestatie, maar daar blijft het niet bij. In uw alwetendheid kunt u ook nog voor de schrijver bepalen welke zinsneden van zijn column wel en niet van het grootste belang zijn. Dat een hele column vaak een verzameling is van uitingen die niet van het hoogste belang zijn – het zijn geen wetenschappelijke rapporten immers- schuift u in al uw wijsheid even opzij.

Dat u door dit te doen ook het grootste goed van een columnist (ik zou bijna schrijven communist, maar dat vindt u denk ik niet grappig en dan haalt u het toch weer uit deze mail), te weten zijn vrijheid om te schrijven wat-ie wil terzijde schuift, maakt u en uw redactie tot een nog lichtender voorbeeld voor de journalistiek dan ze al was. Grote klasse!

Zelf heb ik eens een alinea uit een column van uw grote roerganger Johan Derksen met die ogen beoordeeld. Zaken die niet van het hoogste belang zijn en frivoliteiten die dhr. Derksen zich meent te kunnen veroorloven heb ik verwijderd uit de volgende alinea:

‘Pedro overschat zichzelf grenzeloos, hij heeft zichzelf wijsgemaakt dat de PSV-vedetten beter presteren na een innig contact met hem. En dezelfde spelers hebben blijkbaar te veel innerlijk fatsoen om tegen de manager Communicatie en Media te zeggen dat hij moet opsodemieteren met zijn kleffe gedoe. Pedro mag niet tot de orde worden geroepen, ik kijk de hele week uit naar zijn reality soap. Het is altijd nog vermakelijker dan een redding van Andreas Isaksson, een rush van Ibrahim Afellay of een kopbal van Ola Toivonen. Pedro zorgt op zijn eigen podium in de gang voor topamusement. Waar kom je nog zo’n authentieke enge man tegen?’

Dit bleef er over na die beoordeling:

‘Pedro overschat zichzelf. Waar kom je nog zo’n man tegen?’

Veel beter. Columns die gespeend zijn van frivoliteiten en overbodige bijvoeglijk naamwoorden en andere niet ter zake doende bijzinnen lees je in ieder geval een stuk sneller. Maar wat ik eigenlijk met deze hele mail en het bovenstaande voorbeeld beoog, is simpel gezegd het volgende:

U mot niet zitten hannesen in columns! Plaats hem anders gewoon niet, dat recht heeft u namelijk in dit geval wel. 

Met vriendelijke groet,

Zwoebe Zwoebstra

16 reacties op “De internetredactie van Voetbal International (deel 2)”