Bericht uit Duitsland (Woche 8)

Onuitstaanbaar.nl heeft een grote internationale fanbase. Die willen we natuurlijk graag op hun wenken bedienen. Derhalve hebben we een Duitsland-correspondent aangetrokken. Harry. Naast het voorrijden van de auto zal Harry ons op de hoogte houden van het leven van alledag bij onze oosterburen. Vaak proberen we in dit weblog lollig te zijn, soms lukt dit. In het geval van Harry’s belevenissen proberen we niet lollig te zijn. Dit hoeft niet, een transcript van het leven van de Duitsers an sich zal vermakelijk genoeg blijken.

Bundes-Harry teil 1, woche 8:

Hallo, Harry hier. Week 8 bracht de eerste ‘Jahreshauptversammlung’ die ik ooit meemaakte in Duitsland. Jahreshauptversammlung is Duits voor jaarvergadering. In Nederland worden er dan belangrijk(e)(gevonden) zaken besproken. Hoe staan de financiën ervoor, besturen worden voorgesteld, herbenoemd, bouwplannen ontvouwen, dat werk. Zo niet in Duitsland. Daar blijkt elke tak van sport even hun ‘moment in the spotlight’ te krijgen. Een wonderlijke verzameling sporten trekt aan je voorbij.

Kegelen, het gehandicapte broertje van bowling, blijkt een ware sport te zijn. Uitslagen komen in de krant, soms zelfs foto’s. Middels deze foto’s kwam ik erachter dat kegelen, vergelijk voetbal, in een tenue wordt beoefend. Door 50-ers met snorren welteverstaan. Duitsers, het dikste volkje van Europa, die in een korte broek met snor balletjes over een smal strookje gooien. Klaarblijkelijk nieuwswaardig. Ik heb me voorgenomen eens te gaan kijken. Ik kan me nauwelijks voorstellen het droog te houden.

Naast kegelen blijkt onze vereniging uit te blinken in Völkerball. Dit is, sommigen van u zullen het gespeeld hebben op school, een soort trefbal. Onze club blijkt hierin zo goed te zijn dat het eerste elftal (er zijn schijnbaar meerdere) naar voren mocht komen om de hand van ‘der Bürgermeister’ te ontvangen. Hier werd een foto van gemaakt. Juist op het moment dat ik een applaus wilde geven voor de niet geringe prestaties van de dames begon het hele gezelschap met de knokkels op tafel te rammen. Dit blijkt een vorm van waardering. Vrolijk deed ik mee.

Nadat ook de badmintonners, tafeltennissers, volleyballers, hardlopers, wielrenners etc. waren bejubeld kwam ook de penningmeester nog even aan het woord. Hoewel, even…. Deze man excelleert in Excel. Hij had twee tabbladen vol getallen die voor mijn gevoel met bedragen overeenkwamen verzameld. Het volgende halfuur hield hij zich bezig met het tot op de cent nauwkeurig voorlezen van deze getallen. Gründig zullen we maar zeggen. Dat hij dit bekwaam had gedaan bleek uit het feit dat de knokkels weer op de tafel werden geramd.

Volgende week een nieuw bericht van Harry.