Clowntje Huub

Huub Stevens heeft gisteren tijdens de wedstrijd Standard Luik-Red Bull Salzburg ruzie gemaakt met alles en iedereen. Niet vreemd voor Huub, want hij is een opgewonden standje. Niet voor niets droeg hij vroeger, als jeugdtrainer van PSV, de bijnaam Huub Hitler en werd hij in Duitsland harter Hund genoemd. Dat wil wat zeggen, als Duitsers je een harde hond noemen.

Door tienjarige jongetjes uit Brabant vergeleken worden met Hitler is natuurlijk ook niet best. Al vermoed ik dat Huub daar zelf anders over denkt. Hij koestert z’n imago van strenge, hardvochtige oefenmeester. Om die reden zit Huub ook altijd in z’n trainingspak op de bank. Dat lijkt-ie op de drill- instructor die hij graag wil zijn. Een speler moet altijd bang zijn dat Huub hem onder luid geschreeuw dertig keer kan laten opdrukken wanneer hij een kans mist. Dat is de werkwijze van Huub en z’n trainingspak is daar onlosmakelijk mee verbonden.

Een pak past daar niet bij. Voor je het weet straal je klasse uit. En iemand met klasse staat niet op tien centimeter van iemands oor te schreeuwen dat die push-ups sneller moeten wil-ie de volgende keer weer in de basis staan. Zoiets doe je in een trainingspak, niet in driedelig grijs. Laat staan in vrijetijdskleding.

Vrijetijdskleding wordt tijdens wedstrijden zelden gedragen door voetbaltrainers. Terwijl het wel het beste zou passen bij de beroepsgroep. Laten we eerlijk zijn, voetbaltrainers in driedelige pakken zien er toch vaak uit als omhooggevallen taxichauffeurs. De enige die wel eens op de bank zit in z’n dagelijkse kloffie is Frank Rijkaard. Hij is dan ook de vleesgeworden Anti-Huub.

Huub staat altijd opgewonden te schreeuwen voor z’n dug-out, terwijl Frank rustig op z’n stoel blijft zitten. Wanneer je hem ziet zitten denk je eerder aan een zichzelf existentialistische vragen stellende  filosoof dan aan een voetbaltrainer. Frank heeft ook frivole krulletjes, waar misschien wel gel met een kokosgeurtje in zit. Huub kwakt ’s ochtends een klodder goedkope Kruidvatgel in z’n haar en kamt het in één beweging naar achter. Grotere tegenpolen zijn niet denkbaar.

Frank wint de Europa Cup I met z’n aanpak. Huub niet. Huub moest gisteren van de scheidsrechter een groen hesje aan over z’n trainingspak. Dat kan natuurlijk ook. Normaal hoeven alleen wisselspelers zo’n hesje aan tijdens het warmlopen; anders lijken ze te veel op de spelers in het veld. Nu moest Huub ook zo’n ding aan. Tja, wanneer je druk beweegt voor de dug-out en in een trainingspak rondloopt verschil je uiterlijk niet zoveel van een warmlopende wisselspeler. Toch was Huub het er niet mee eens. Hij was toch niet Pipo de Clown?

Nee, gelukkig is hij geen clown. Clowntje Huub zou wellicht de slechtste clown zijn die de wereld ooit  heeft gekend. Net na Hitler misschien. Die zie ik ook nog niet zo één twee drie een kinderfeestje opvrolijken. Het is ook niks voor Huub, zo’n clownspak. Van een rode pruik raakt z’n zorgvuldig naar achter gekamde haar in de war en te grote schoenen vindt-ie onzin, daar krijg je alleen maar blaren van.

De kinderen die bezoek zouden krijgen van clowntje Huub zadel je tevens op met een levenslang trauma. Clowntje Huub zou niet zelf wat ballonen opblazen, nee, dat laat-ie de kinderen doen. Twintig stuks per minuut. Wie dat niet haalt krijgt van Huub tien taarten in z’n gezicht gesmeten en een schop onder z’n kont met maat 68. Nee echt, zelfs bij de clown uit de film IT zijn de kinderen beter af.  Laat Huub nou maar gewoon z’n verdere leven vloeken en tieren in een trainingspak. Dat is voor iedereen beter.